aantal 12 |
zoet |
feestelijk, pasen |
|
Lekker fris en zoet, deze gin-tonictaart met gekonfijte citroen. Weer eens wat anders dan de klassieke citroen-meringuetaart!Of wat dacht je van gin tonic-jelly?
Ingrediënten
lemoncurdvulling
- 300 g fijne kristalsuiker
- 8 eieren + 4 eidooiers
- 250 g boter in blokjes
- 3 biocitroenen rasp en sap
- 1 biolimoen rasp en sap
- 2 tl jeneverbessen
- 4 blaadjes gelatine
amandeldeegbodem
- 50 g amandelen fijngemalen
- 185 g bloem
- 40 g poedersuiker
- 125 g ijskoude boter in blokjes
- 1 eidooier
- ½ ei losgeklopt, om te bestrijken
- 1 tl vanille-extract
- ± 2 el ijskoude tonic
- ook nodig: springvorm van 22 cm Ø ingevet en bodem bekleed met bakpapier, steunvulling
gekonfijte citroenschijfjes
- 330 g fijne kristalsuiker
- 250 ml tonic
- 2 citroenen in flinterdunne schijfjes
- 1 limoen in flinterdunne schijfjes
- 4 el gin
Instructies
- Doe voor de lemoncurdvulling de suiker, eieren en eidooiers, boter, citrusrasp en het -sap en de jeneverbessen in een grote, hittebestendige kom. Klop door elkaar. Zet de kom op een pan met zacht kokend water (zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt) en verwarm al roerend 8-10 min. au bain-marie tot de lemoncurd bindt.
- Laat intussen de gelatineblaadjes in een kom met koud water 5 min. weken, knijp ze uit, roer ze door de lemoncurd tot ze zijn opgelost. Zeef de klontjes en de jeneverbessen uit de lemoncurd. Dek het oppervlak af met een vel plasticfolie. Zorg ervoor dat de folie echt op het oppervlak ligt; zo voorkom je dat een vel ontstaat. Laat ± 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
- Doe voor het amandeldeeg de gemalen amandelen met de bloem, suiker en boter in een keukenmachine en draai tot een kruimelig mengsel. Voeg terwijl de motor draait de eidooier en vanille toe. Voeg beetje bij beetje precies zoveel tonic toe tot je een samenhangende deegbal krijgt.
- Druk het deeg tegen de bodem en wand van de bakvorm, met een dikte van ± 3 mm. Zet de vorm 30 min. in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Snijd de rand van het deeg netjes bij op 3-4 cm hoogte. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en strooi hierop een steunvulling. Bak de deegbodem 20 min. en verwijder het papier en de steunvulling. Bestrijk de deegbodem met het losgeklopte ei. Bak hem nog ± 10 min. tot hij gaar en goudbruin is. Laat afkoelen en neem uit de bakvorm.
- Verdeel de afgekoelde lemoncurd erover en laat 4 uur opstijven in de koelkast. Maak intussen de gekonfijte citroenschijfjes:
- Verwarm in een steelpan met dikke bodem de suiker met de tonic op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Verwarm tot het kookpunt, draai het vuur laag en voeg de citroen- en limoenschijfjes toe. Laat ze onder af en toe omscheppen in ± 40 min. zacht worden en konfijten. Schep ze uit de siroop en leg ze naast elkaar op een rooster om af te koelen.
- Kook de siroop nog ± 3 min. in en laat iets afkoelen. Voeg de gin toe en laat verder afkoelen.
- Garneer de gin tonic taart met de gekonfijte citroen- en limoenschijfjes. Sprenkel vlak voor serveren wat gin-tonicsiroop erover.
Voedingswaarde
Video
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Recept: Valli Little, Warren Mendes. Fotografie: Alan Benson. Mark Rober: Styling: David Morgan. Kirsten Jenkins. Illustratie: Istock. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!