Het hoogtepunt van een vakantie aan de costa del sol zijn misschien wel de lange, ontspannen lunches. En dan vooral de zoete afsluiter van een menú del día, of het nu en een crema catalana is of een wiebelige flan: van zoet uit Spanje lusten we wel pap.
Spanje is een paradijs voor zoetekauwen, met een schat aan heerlijke desserts en steengoede straatsnacks. Denk aan crema catalana, de Spaanse versie van crème brûlée, maar dan met een vleugje citrus en kaneel. Deze romige toet, met zijn knapperige suikerlaag, is vooral geliefd in Catalonië en wordt vaak na een stevige lunch genuttigd. Ideaal om in een siesta-stemming te komen!
In delicious.augustus (deze week nog te koop in de winkel, daarna alleen online zolang de voorraad strekt) vind je een voorpublicatie van het boek De bijbel van de Spaanse keuken. Daarin neemt Raquel Palla Lorden je mee op culinaire rondreis door het land. Nieuwsgierig geworden? Hieronder delen we ook alvast wat recepten met je.
Spaans zoet: crema catalana
Raquel vat het verschil tussen de crème brûlée en de zoete versie uit Spanje nog eens samen:
Liever een frissere versie met meer citrus? Maak deze romige sinaasappeltoetjes:
Churros
En wie kan churros weerstaan? De gefrituurde deegstaaf, die je – als het even kan – doopt in dikke chocoladesaus, is het favoriete ontbijt van menig Spanjaard. Je vindt ze overal, van Madrid tot Sevilla, vooral ’s ochtends vroeg of tijdens de late uurtjes na een avondje uit. Ja, churros zijn hét excuus voor een suikerbom aan het begin van je dag (of nacht).
Gefrituurde melk
Leche frita, oftewel gefrituurde melk, is een verrassend dessert dat je in het noorden van Spanje tegenkomt. Dit is melk die is ingedikt, gepaneerd en gefrituurd. Een beetje raar, maar oh zo lekker! Het schijnt dat het voor het eerst gemaakt en verkocht werd door nonnen in Noord-Spanje om geld in te zamelen voor hun kloosters. Traditioneel werd het gegeten met Pasen. Nu is het jaarrond een populair dessert, waarschijnlijk omdat het gewoon zo onweerstaanbaar lekker is.
Nog meer zoet uit Spanje
En dan is er torta de Santiago, een amandeltaart die je vooral in Galicië vindt, uiteraard vanwege de gelijknamige hoofdstad en wereldberoemde bedevaartsoord Santiago de Compostella. De taart werd volgens de traditie met het kruis van de middeleeuwse kruisridderorde van Santiago versierd in poedersuiker.
Deze ridders, die in de twaalfde eeuw de Arabische overheersers moesten verdrijven uit Spanje, worden gesymboliseerd in deze amandeltaart, die tegenstrijdig genoeg haar oorsprong vindt in de Arabische keuken. Inmiddels heeft deze taart de status van ‘beschermd geografische aanduiding’ gekregen en dat betekent dat de enige echte torta de Santiago in Santiago de Compostella wordt vervaardigd volgens authentiek recept met minimaal een derde deel amandelen.
Wij hebben geen traditioneel recept, maar we durven te stellen dat deze amandeltaart net zo lekker is:
Bekijk ook deze (glutenvrije) tiramisu met amandelcake