Zelfgemaakte teriyaki is oneindig veel lekkerder dan wat je in een kant-en-klaar flesje treft. En zodra je saus klaar is kun je al deze heerlijke zalm teriyaki recepten maken.
Teriyaki-marinade of -saus: ’teri’ betekent glans en ‘yaki’ grillen of smoren. De basis is sojasaus, vaak aangevuld met suiker, azijn, wijn en specerijen.
Maak ook eens deze Japanse pannenkoekjes: okonomiyaki met garnalen
Reduceren!
Het maken van teriyaki is een eenvoudig proces van reductie. Meng 2 delen sake, 1 deel mirin en 1 deel soja in een sauspan, en zet het vuur op middelhoog vuur. Je moet teriyaki meer reduceren dan je denkt. Door de saus te reduceren verdampt het water en concentreren de suiker, zout en umamismaken.
Voor zalm teriyaki recepten wil je een serieus stroperige, dikke saus. Laat de saus dus langer reduceren dan je denkt, maar draai het vuur omlaag zodat de suiker niet verbrandt.
Geen marinade maar een glazuur
Ook wij gebruiken teriyaki in recepten als marinade, maar eigenlijk is het een afwerkingsglazuur. Oftewel: je kwast de zalm op het allerlaatste in met de saus en laat de vis nog een paar minuten bakken. Het is dus een soort lak die voor een complexe smaak zorgt.
Heb je na het maken van deze zalm teriyaki recepten nog wat saus over, lak er dan gehaktballen mee, maak een dipsaus voor deze lekkere katsu of voeg een paar lepels toe aan gebakken rijst.