Een voorgerecht eet je niet elke dag, dus mag het best een beetje bijzonder zijn. En zalm is daarvoor de perfecte keuze. Vooral gerookte zalm is een echte klassieker en geschikt voor allerlei feestelijke voorgerechten. Maar je kan veel meer met zalm. Denk aan een zalmcarpaccio, gemarineerde zalm of in een soepje.
Hier verzamelden we de lekkerste zalm voorgerechten, van feestelijke gerookte zalm tot recepten met gemarineerde en warme zalm.
Lees hier hoe je zalm makkelijk rookt of hier hoe je zalm op de huid bakt!
Waar komt de roze kleur van zalm vandaan?
We herkennen de zalm op ons bord vaak aan de kleur en de vaste structuur. Je hebt verschillende soorten zalmen. Zo heb je bijvoorbeeld de Atlantische zalm met een dieproze kleur of de rode zalm die weer iets anders van structuur is en die afkomstig is uit de Stille Oceaan.
Lees hier alles over wilde zalm!
De kleur van de zalm wordt grotendeels bepaald door wat de zalm eet, namelijk garnalen en planktonkreeftjes. We kweken natuurlijk ook zelf zalm. Deze heeft weer een andere smaak en is vaak ook weer wat bleker dan een wilde zalm.
Voorgerechten met gerookte zalm
Traditioneel worden deze Joodse aardappelkoekjes geserveerd bij het Chanoeka-feest in december, maar ze zijn té lekker om maar één keer per jaar te eten. Omdat je latkes in een handomdraai hebt gemaakt, zijn het handige hapjes voor gasten.Tip: Zorg ervoor dat je alle vocht uit de groente knijpt met een theedoek. Zo bak je de krokantste koekjes.
naar receptVerras je gasten met dit verfijnde voorgerecht! De combinatie van gerookte zalm, zoete biet en nootachtige aardpeer zorgt voor een spannende smaakbeleving. De frisse curry-vinaigrette maakt het geheel af met een subtiele kruidige touch. Perfect voor een feestelijk diner of een bijzondere gelegenheid
naar receptDe meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!
naar receptKippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: poffertjes met geitenkaas en bieslookolie. Begin liefst al de avond ervoor, zodat de hangop tijd heeft om uit te lekken.
naar receptVis kan chique en elegant zijn, maar ook easy en comfortabel. In het april 2023-nummer van delicious vind je recepten voor mosselen, zalm, zwaardvis en kreeft. Onderstaande toastjes met zalm zijn een crowdpleaser eerste klas!Het april-nummer staat in het teken van de deli! In het weekend of op een vrije dag gaan we graag naar de deli. Keuzes maken uit het verse aanbod, goede koffie erbij en genieten. Nog leuker: vul een mandje met de beste ingrediënten en ga er thuis mee aan de slag. Inspiratie genoeg in dit aprilnummer van delicious. Bestel hem hier!
naar receptGemarineerde zalm
Het wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch.Maak ook eens: tempura van oesters met spicy dipsaus
naar receptRauwe zalm
Pien: 'Met dit gerecht kun je helemaal los met kleuren en borden. Als ik een diner organiseer met verschillende voorgerechten, dan serveer ik dit gerecht op een groot bord of een schaal, zodat iedereen zelf kan pakken.'
naar receptSoep met zalm
Ceviche staat voor het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, meestal in citroen of limoensap. Het zure sap maakt de vis mals, sappig en heerlijk fris. Een echte zomerbereiding dus die heerlijk smaakt bij courgettesoep!

Eén pan en maar vijf ingrediënten heb je voor dit gerecht nodig. Nog een voordeel: de preisoep staat in no time op tafel. Nog meer smaak? Maak dan je eigen vis- of kippenbouillon om het water te vervangen.
naar receptNóg meer lekkere recepten met zalm
Met het voorjaar al een beetje in de bol kookt Janneke verwengerechten met lente-ingrediënten die rechtstreeks van de deli hadden kunnen komen. Ze zijn zo veelzijdig dat ze zowel op een gewone dinsdag als op je uitgebreide lunch perfect uitkomen. Zoals deze zalmpasteitjes, die perfect zijn voor Pasen!Janneke: “In Limburg noemen wij pasteitjes met ragout videekes. Als hoofdgerecht serveer ik twee pasteibakjes per persoon, voor de lunch ga ik uit van één videeke per persoon. Lekker met klassieke amandelboontjes.”
naar receptMaki (rolletje), temaki (kegeltje), urmaki (inside-out)… Je hebt ze vast wel eens gezien bij het sushirestaurant of misschien zelf gemaakt. Maar heb je ooit een terrine van sushi gezien? Nou, bij dezen! Geen gedoe met rolmatjes, want deze megasushi gevuld met vis en groenten maak je heel easy in een cakeblik.
naar receptBietjes, dille, zalm, komkommer, avocado, feta en kiemblaadjes, dat is al wat nodig is voor een kleurenexplosie op je bord. Tip: gebruik rauwe geraspte bieten, die kan mooi smaak en kleur aan de zalm geven.
naar receptLees ook: 25x vis als voorgerecht: voor een goede start van je diner | delicious.magazine










