Een voorgerecht eet je niet elke dag, dus dan mag het volgens ons ook wel wat specialer zijn. Een perfect ingrediënt voor een luxer voorgerecht is zalm. Vis is lekker licht en dus perfect als voorgerecht. Je kunt het op eindeloos veel manieren bereiden: gerookt, gebakken, gegrild of rauw, op elke manier smaakt het weer heel anders en heb je een hele andere belevenis.
We herkennen de zalm op ons bord vaak aan de kleur en de vaste structuur. Je hebt verschillende soorten zalmen. Zo heb je bijvoorbeeld de Atlantische zalm met een dieproze kleur of de rode zalm die weer iets anders van structuur is en die afkomstig is uit de Stille Oceaan.
De kleur van de zalm wordt grotendeels bepaald door wat de zalm eet, namelijk garnalen en planktonkreeftjes. We kweken natuurlijk ook zelf zalm. Deze heeft weer een andere smaak en is vaak ook weer wat bleker dan een wilde zalm.
9x voorgerechten met zalm
latkes met gerookte zalm en roomkaas
Traditioneel worden deze Joodse aardappelkoekjes geserveerd bij het Chanoeka-feest in december, maar ze zijn té lekker om maar één keer per jaar te eten. Omdat je latkes in een handomdraai hebt gemaakt, zijn het handige hapjes voor gasten.Tip: Zorg ervoor dat je alle vocht uit de groente knijpt met een theedoek. Zo bak je de krokantste koekjes.
Met het voorjaar al een beetje in de bol kookt Janneke verwengerechten met lente-ingrediënten die rechtstreeks van de deli hadden kunnen komen. Ze zijn zo veelzijdig dat ze zowel op een gewone dinsdag als op je uitgebreide lunch perfect uitkomen. Zoals deze zalmpasteitjes, die perfect zijn voor Pasen!Janneke: “In Limburg noemen wij pasteitjes met ragout videekes. Als hoofdgerecht serveer ik twee pasteibakjes per persoon, voor de lunch ga ik uit van één videeke per persoon. Lekker met klassieke amandelboontjes.”
gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Het wachten wordt beloond, want deze vis doet twee overnachtingen in de koelkast, maar dan heb je wel een smaakbom van jewelste. Serveer de zalm als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide brunch.Maak ook eens: tempura van oesters met spicy dipsaus
tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm
De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!
Maki (rolletje), temaki (kegeltje), urmaki (inside-out)… Je hebt ze vast wel eens gezien bij het sushirestaurant of misschien zelf gemaakt. Maar heb je ooit een terrine van sushi gezien? Nou, bij dezen! Geen gedoe met rolmatjes, want deze megasushi gevuld met vis en groenten maak je heel easy in een cakeblik.
geitenkaaspoffertjes met zalm, hangop en bieslookolie
Kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: poffertjes met geitenkaas en bieslookolie. Begin liefst al de avond ervoor, zodat de hangop tijd heeft om uit te lekken.
Bietjes, dille, zalm, komkommer, avocado, feta en kiemblaadjes, dat is al wat nodig is voor een kleurenexplosie op je bord. Tip: gebruik rauwe geraspte bieten, die kan mooi smaak en kleur aan de zalm geven.
Eén pan en maar vijf ingrediënten heb je voor dit gerecht nodig. Nog een voordeel: de preisoep staat in no time op tafel. Nog meer smaak? Maak dan je eigen vis- of kippenbouillon om het water te vervangen.
Vis kan chique en elegant zijn, maar ook easy en comfortabel. In het april 2023-nummer van delicious vind je recepten voor mosselen, zalm, zwaardvis en kreeft. Onderstaande toastjes met zalm zijn een crowdpleaser eerste klas!Het april-nummer staat in het teken van de deli! In het weekend of op een vrije dag gaan we graag naar de deli. Keuzes maken uit het verse aanbod, goede koffie erbij en genieten. Nog leuker: vul een mandje met de beste ingrediënten en ga er thuis mee aan de slag. Inspiratie genoeg in dit aprilnummer van delicious. Bestel hem hier!