Deze lijst is er voor iedereen die enorm veel zin heeft in gepaneerde vis met frisse toppings, vette saus, en dat allemaal ingeklemd tussen twee zachte broodjes. Visburgers om je tanden direct in te parkeren!
Deze sappige visburger recepten kun je volgen as is, of lees ze ter inspiratie en geef je eigen draai aan een luxe broodje warme vis. Voordat je begint hebben we wat tips.
Welke vis op je visburger?
Niet elke vis leent zich even goed voor een burger. Vette vissoorten zoals zalm en tonijn zijn ideaal vanwege hun rijke smaak en stevige textuur. Kabeljauw en schelvis – milde visjes – zijn juist toppers als je zin hebt in een visburger met extra veel kruiden en specerijen. Zoek je naar een budget-vriendelijkere optie, dan werkt makreel verrassend goed. In Aziatische keukens zie je vaak garnalen of een mix van witte vis met garnalen voor extra smaak.
Het geheim: de juiste binding
Het grootste struikelblok bij visburgers is het uit elkaar vallen tijdens het bakken. Een goed bindmiddel is daarom essentieel. Traditioneel wordt paneermeel of verkruimeld witbrood gebruikt, maar aardappelpuree werkt verbluffend goed en zorgt voor een heerlijk zachte textuur. Engelse fish cakes zijn daar een goed voorbeeld van, die maak je met restjes aardappelpuree of grof geprakte aardappelen.
Voor glutenvrije opties zijn kikkererwten- of kikkererwtenmeel (ook bekend als gram flour of besan) uitstekend, net zoals rijstbloem; een graag geziene gast in de Thaise keuken. Een ei toevoegen versterkt de binding aanzienlijk. Het geheim zit ook in de techniek: laat je mengsel lang genoeg rusten in de koelkast voordat je het bakt.
Visburger goes international
Elke keuken heeft zijn eigen interpretatie van de visburger. De Britse ‘fish cake’ combineert kabeljauw met aardappel en peterselie. In Thailand vind je ’tod mun pla’, pittige viskoekjes met limoenblaadjes en rode curry. Japan is gek op ‘saba burgers’ met gemarineerde makreel, terwijl (noorderlijke) Amerikanen de ‘crab cake’ any time boven een makreelburger verkiezen.
Toppings, broodjes en saus
Een visburger verdient een zorgvuldig gekozen broodje en toppings. Een zacht briochebroodje, kraakverse ciabatta, maar ook een stuk focaccia doen het enorm goed. Klassieke combinaties zijn dillemayonaise met komkommer voor witte vis, of wasabi-mayo met avocado voor tonijn. Knapperige sla, ingelegde rode ui of venkelsalade: allemaal toppings voor extra crunch.
Geef je visburger een mediterrane twist met citroenaioli en rucola, of ga Aziatisch met sriracha-mayo, verse kruiden en ingelegde groenten. De perfecte visburger is een balans tussen de sappige vis, het juiste brood en garnituren die de natuurlijke smaken van de vis versterken maar niet overheersen.
5x visburger recepten
Net zo heerlijk: orzo in romige kruidensaus met garnalen