Laagjestoetjes ouderwets? Met deze recepten stoffen we ons lievelingsdessert af, en maken we trifle up to date voor alle feesten en partijen anno 2022. Want als zijn Italiaanse neef tiramisu de show kan stelen, dan verdient de Britse klassieker zeker een plekje op de feesttafel. Loop met een van deze grote schalen trifle de kamer binnen en de oohs en aahs zijn niet van de lucht.
Meer fan van een trifle met koffie en mascarpone, oftewel tiramisu? Klik dan hier!
Je kunt trifles net zo sjiek maken als je zelf wil, maar deze elementen mogen niet ontbreken
Geef je gasten de volle laag met dit gestapelde pronkstuk van room, mousse, cake en zoete versieringen. Trifle was al populair in de 18de eeuw, waarbij de syllabub-laag niet mocht ontbreken. Syllabub is een mix van melk of room en alcohol, bijvoorbeeld geklopte slagroom gemengd met citroen en wijn, cognac of sherry, waar naar smaak nog wat specerijen en smaakmakers zoals rozenwater of nootmuskaat aan worden toegevoegd.
Yvette van Boven maakt in haar kookboek Leftovers een zomersyllabub met aardbeien: ‘Syllabub is een Engels dessert dat dateert uit de zestiende eeuw. In die tijd werd het met wijn en geklopte room gemaakt en een hele nacht koel weggezet. De drank scheidde zich dan: smakelijke room bovenop en smakelijke wijn eronder, die men met lange lepels of door een tuitje aan een speciaal glas door de room heen dronk. Maar ik vind het ook heel lekker op de nieuwerwetse manier: luchtig opgeklopte slagroom met een zurig, licht alcoholisch vruchten-iets erdoorheen geschept.’
De Britse auteurs Helen Saberi en Alan Davidson schreven in 2001 een ode aan de Trifle en onderzochten de geschiedenis van het Engelse nagerecht. De opbouw is min of meer vast en worden door de auteurs ’trifle architecture’ genoemd. Waar dat op neerkomt?
Trifle architecture
Het succes van een trifle zit zoals elk bouwwerk in de opbouw, met uiteraard een stevige basis. Lange vingers zijn een publieksfavoriet, net als een in stukjes gesneden roombotercake of Victoria spongecake, een biscuit. Cake kan echter wat sneller (te) nat worden: je wil een mollige cake die de drank en vruchtensappen heeft opgezogen, maar niet uiteenvalt op je tong. Lange vingers zijn daarom een betere optie omdat er meer suiker inzit, behouden ze langer hun knapperigheid, zelfs als je de trifle iets langer laat staan. Een al even briljante toevoeging: amaretti met de smaak van bitterkoekjes en noten, en een uitdagende crunchy textuur en heerlijk met de oproer van fruit en room. Bekijk hier het recept.
Jam in de trifle?
Voor de zoetekauw komt er bovenop de bodem een laagje jam, daar moet je van houden want het maakt de trifle fruitiger, maar ook een stuk zoeter. Heb je rijp fruit voorhanden, dan kun je deze stap eigenlijk overslaan en direct losgaan met verse bessen, citrus maar ook exotische vruchten zoals mango, ananas en passievrucht houden zich prima staande in dit dessert. Tip: gebruik bevroren fruit zoals frambozen of blauwe bessen, dat zijn de zeldzame vruchten die stevig blijven in een trifle.
En dan is er nog gedroogd fruit, dat tot leven gewekt kan worden met een slokje drank of gekruid sinaasappelsap met kaneel en kruidnagel. Het voordeel van gedroogd fruit is dat het lekker chewy blijft en niet naar de achtergrond verdwijnt.
Jelly en custard
Gelei is een omstreden toevoeging. You love it or you hate it. Felicity Cloake schrijft in The Guardian dat ze gelei altijd heeft beschouwd als het domein van de supermarkt-trifle; en als zodanig onder haar culinaire waardigheid. Maar schrijft Cloake, Helen Saberi maakt een overtuigend argument dat de gelei fungeert als ‘a solid sheet of load-bearing substance – the counterpart of a screeded concrete floor’. Fan van gelei? Maak dan onze Italiaanse trifle met amarettogelei.
Of je nu wel of geen gelei gebruikt, een goede custard met een vanillestokje is een must! Maak de custard met melk en eventueel een beetje room voor een tikkeltje overdadige trifle; daar zit nou net de charme van dit dessert. Versier de trifle met slagroom, een knapperig nootje en wat sierlijke vruchtjes en je hebt een spektakelstuk om van iedere maaltijd een feest te maken.
Klaar voor wat extra trifle-inspiratie? Dit zijn de favorieten triflerecepten van de delicious. redactie!
Zoals Alan Davidson met recht schrijft: ‘variations on the trifle theme – all delicious – seem to us to be just about as infinite as stars in the sky’. Doe er je voordeel mee!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!