Snelle salades: hét antwoord als je een gezonde maaltijd zoekt die ook nog zo op tafel staat. Een half uurtje is alles wat je nodig hebt.Of het nu voor de lunch is of voor het avondeten, we hebben een recept voor elk moment.
Het woord “salade” komt van het Latijnse woord “sal,” wat zout betekent. In de oudheid werden groenten vaak gezouten geserveerd, vandaar de naam. Tegenwoordig is een salade niet compleet zonder een goede dressing, maar het oorspronkelijke gebruik van zout blijft een van de belangrijke smaakmakers.
Ingrediënten
Eigenlijk mag alles in een salade. Geroosterde aardappels van gisteren, bonen uit blik, een biefstuk in mooie plakken gesneden, of verse vijgen: the sky is the limit. Daarom zijn salades zo leuk om te maken. Je kunt er al je creativiteit in kwijt.
Probeer eens quinoa, couscous of linzen toe te voegen voor extra vezels en voedingsstoffen. Of geef snelle salades een tropisch tintje met mango, een passievrucht(dressing), of andere soorten fruit. Daarnaast zijn er talloze soorten dressings die je zelf kunt maken, van een eenvoudige vinaigrette tot romige varianten op basis van yoghurt of tahini.
Kortom, geen enkele salade hoeft ooit hetzelfde te zijn. Of je nu zin hebt in een lichte, frisse side salad of een vullende maaltijdsalade; je kunt eindeloos variëren. En let vooral op wat er in het seizoen is. ’s Zomers wil je courgette, tomaten en aubergines uitlichten in je sla, terwijl je in de herfst en winter beter kan leunen op peren, vijgen, citrus en witlof.
Met slechts een paar ingrediënten en een beetje creativiteit, kun je binnen 30 minuten een gezonde en smaakvolle salade maken. Perfect voor iedereen met een druk schema!
Snelle salades met vis
brunchsalade met spinazie, gravad lachs en basilicum
Deze zalm-spinaziesalade is extra lekker door de grove mosterd, rode ui, basilicum, honing en citroen!Extra fijn: deze heerlijke salade staat binnen 20 min op tafel.Probeer ook eens deze salade van gepekelde kool en roquefort!
Dit beeldschone gerecht maak je in een halfuurtje klaar. Je marineert de verse tonijn in een mix van olie, zout en sumak. Bonenmengsel met granaatappelmelasse erbij en de frisse yoghurt en bietenrelish maken het helemaal af. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
Beetje experimenteren met ingrediënten levert de allerlekkerste combinaties op. Pompoen krijgt de hoofdrol in deze salade, erbij gegrilde garnalen, knapperige bleekselderij, rode ui en taggiasche olijven. Mogen we nog een bordje… Dit wist jij nog niet van pompoen..
Door de biefstuk dicht te schroeien zonder vet, kleurt het vlees mooi bruin en wordt extra lekker. Erbij maak je een fris-romige salade met pittige radijs en mozzarella. En dan heb je heel snel een heerlijk maal op tafel met weinig calorieën en weinig koolhydraten. Maar waar het natuurlijk om gaat: met héél veel smaak! En dan morgen lekker iets met gegrilde vis.
Een hoofdgerecht binnen 15 min. op tafel? Kom maar door met deze heerlijke gegrilde kip met courgettesalade. Geen grill? Deze kip is net zo lekker op de bbq. De frisse courgettesalade is weer eens wat anders en maakt het gerecht helemaal af.
Aardappelsalade met little gem, boerenkip en za’atardressing
Vier de zomer met deze geweldige midden-oosterse aardappelsalade met little gem, boerenkip & za'atardressing. Ook ideaal om mee te nemen naar park, strand of simpelweg je balkon of tuin!
Couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes
Frisse watermeloen vormt een droomcombinatie met mals lam, waterkers en parelcouscous met honing en citroen. Daarom vind je deze couscoussalade en nog 99 andere salades in ons saladeboek!
Deze Limburgse salade is natuurlijk het lekkerst met kaas en ham uit Limburg, maar vervangen door iets wat dichterbij verkrijgbaar is mag natuurlijk ook! Heerlijk voor in de zomer.
Taugésalade met witte kool, mango en kokosdressing
Taugé is een spruitgroente en wordt gekweekt uit katjang idjoe boontjes, een klein groen tropisch boontje. Te koop bij de toko en natuurwinkels. Taugé smaakt rauw heel lekker maar het is verstandig om het net 10-15 tellen in kokend water te dompelen om evt. aanwezige bacteriën te doden. Spoel dan gelijk koud als je het bijvoorbeeld in deze taugésalade wilt gebruiken. In spruitgroente zitten in verhouding meer vitaminen en mineralen dan volgroeide groente, omdat zo’n kiemplantje nog veel reserve moet hebben om tot wasdom te groeien.
Salade met roquefort met peer, kerriecashews en druiven
We zijn verzot op fijne salades. Ook op deze met roquefort, peer, knapperige kerriecashewnoten en druiven. Voor erbij: een dressing met honing en mosterd.
In deze pastasalade zit de zoete smaak van perzik, de stevige smaak van blauwe kaas én het hartige van olijven… Geniet van zo’n perfecte aanvulling op een mooie zomerdag!
zomersalade van bladgroenten, croutons, blauwe bessen en geitenkaas
Zeg ‘nordic cuisine’ en ons food-hart gaat sneller kloppen. Want veel ingrediënten zijn ook gewoon op Nederlandse bodem te vinden. Zoals deze zomersalade met bladgroenten, blauwe bessen en Hollandse geitenkaas.
Salade met frambozen, buffelmozzarella en groene asperges
In de zomer eten wij niets liever dan frisse, groene salades. Deze jonge salade met frambozendressing, mozzarella en groene asperges één van de redactie-favorieten, daarom delen we het recept graag!