Heb je binnenkort een verjaardag, diner, date of gewoon zin om op een luie zondag de keuken in te duiken? Rutger van den Broek, winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt, heeft voor elke gelegenheid een perfect bakrecept. Dit zijn de favorieten van de redactie.
Als vaste gast bij delicious. deelt Rutger regelmatig zijn onweerstaanbare creaties, waar je letterlijk je vingers bij aflikt. Met een eigen rubriek in delicious. magazine en online masterclasses bij de delicious. academy, weet hij keer op keer iedereen te verrassen met zijn overheerlijke baksels.
Onze favoriete bakrecepten van Rutger
Boterkoek
Toen aan Nancy, hoofdredacteur van delicious., werd gevraagd wat haar favoriete recept van Rutger is, antwoordde ze direct: “Oh, dat is voor mij heel simpel! Met stip de boterkoek. Ik maak hem al jaren volgens zijn recept en, net als Rutger, ben ik heerlijk royaal met de boter en de suiker, want die maken hem zo verrukkelijk. Ik maak altijd een dubbele portie, want iedereen is er dol op. Vrienden en familie vragen me vaak of ik in plaats van een cadeautje een boterkoek voor de jarige wil meenemen.”
Kardemombullar
Liselore en Hester zijn het met elkaar eens. “De kardemombullar van Rutger zijn gekmakend lekker! Hester: “In Zweden at ik ze warm, net uit de oven op het eiland Ven. Sticky, crunchy en verrukkelijk!” Liselore heeft ze het liefst elk weekend bij haar kopje koffie. “Ik houd van de smaak van kardemom in zoete baksels, een perfecte frisse, maar toch warme tegenhanger voor de zoetigheid.”
Picknickbrood met gegrilde groenten en feta
Tekstredacteur Laura: ‘Eigenlijk kook ik liever dan ik bak. Als ik iets bak dan liefst hartig en zeker niet te ingewikkeld. Laatst maakte ik in het weekend Rutgers picknickbrood met gegrilde groente & feta. Ook omdat ik nog een aubergine en puntpaprika in huis had en buiten wilde eten. Ik haalde nog snel wat verse munt en dille en een blokje feta erbij. Het deeg moest een uurtje rijzen en in die tijd grilde ik de groente, las de krant en maakte een groene salade voor erbij. Zo simpel kan het zijn en… buitenlunch geslaagd!’
Bosvruchtenslof met pistachespijs
Waar slof is, is Sophie Fleur. “Het is gewoon een soort dubbel- nee trippledekker (bestaat dat?), van alles wat ik zoek in gebak. Het deeg staat stijf van de boter en is perfect taai en bros, een beetje zoals een goede brok speculaas. Wil je ‘m echt goed chewy, dan moet je Zeeuwse bloem toevoegen aan je deeg.”
In de klassieke versie komt de frangipane van amandel daarbovenop, maar Rutger geeft een twist met pistache. Je kunt natuurlijk ook de pistache vervangen door hazelnoot of walnoot.
Tot slot komt er een nostalgische laag zijdezachte custard overheen. “Dit brengt me direct terug naar de warme vanillevla van mijn moeder, maar dan op een taart, en met extra vanille; stukken lekkerder! Bosvruchten erop – eventueel slagroom, maar dat hoeft niet – en je hebt het lekkerste gebak uit de lage landen te pakken.”
Klassieke aardbeienslof
Marketing manager Arjen is net als Sophie Fleur gek op sloffen, maar hij houdt toch het meest van de klassieke aardbeienslof. “In een aardbeienslof zit eigenlijk alles wat je in een gebakje wilt hebben: variatie in textuur (krokante korst, taaie spijsvulling, zachte/vette room), variatie in smaak (zoet gebak, licht zure vruchten) en het ziet er spectaculair uit. Ik krijg er in ieder geval enorm veel zin in & duik dit weekend nog de keuken in om er eentje te maken!”
Zin gekregen in Rutger zijn bakrecepten? 6x recepten van Rutger
Lees ook: chili-olie en andere pittige condimenten: de favo’s van de redactie (deliciousmagazine.nl)