Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, geen wonder dus dat het een geliefd stuk vlees is. Zoek je eens een ander recept dan altijd maar weer bakken met wat peper? Kijk dan even hieronder.
Want onze culi Janneke bedacht de afgelopen jaren verschillende heerlijke gerechten. En, zoals je dat van haar gewend bent, uiteraard mét lekker veel seizoensgroenten. Maak bijvoorbeeld asperges in venkelroom en serveer er varkenshaas bij. Of maak een voorjaarsstamppotje met peultjes.
Mag een varkenshaas rosé / medium gebakken zijn?
Het Voedingscentrum adviseert om kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst door en door te verhitten. Dit om een voedselinfectie te voorkomen. Máár, er is een uitzondering voor vlees uit één stuk van runderen en varkens. Denk daarbij aan varkenshaas of biefstuk. Dit soort vlees uit een stuk kun je ook rosé eten. Wel stelt het Voedingscentrum: ‘Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.’
Wel veilig, maar niet altijd het lekkerste. Wil je een varkenshaas mooi rosé hebben, ga dan voor een kerntemperatuur van 63/64 graden Celcius. Dit kun je meten met een kernthermometer. In onderstaande recepten vertellen we je precies hoe je de varkenshaas moet bereiden.
Recepten met varkenshaas
Lees ook: wordt vlees écht malser als je het eerst dichtschroeit?