Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, geen wonder dus dat het een geliefd stuk vlees is. Zoek je eens een ander recept dan altijd maar weer bakken met wat peper? Kijk dan even hieronder.
Want onze culi Janneke bedacht de afgelopen jaren verschillende heerlijke gerechten. En, zoals je dat van haar gewend bent, uiteraard mét lekker veel seizoensgroenten. Maak bijvoorbeeld asperges in venkelroom en serveer er varkenshaas bij. Of maak een voorjaarsstamppotje met peultjes.
Mag een varkenshaas rosé / medium gebakken zijn?
Het Voedingscentrum adviseert om kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst door en door te verhitten. Dit om een voedselinfectie te voorkomen. Máár, er is een uitzondering voor vlees uit één stuk van runderen en varkens. Denk daarbij aan varkenshaas of biefstuk. Dit soort vlees uit een stuk kun je ook rosé eten. Wel stelt het Voedingscentrum: ‘Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.’
Wel veilig, maar niet altijd het lekkerste. Wil je een varkenshaas mooi rosé hebben, ga dan voor een kerntemperatuur van 63/64 graden Celcius. Dit kun je meten met een kernthermometer. In onderstaande recepten vertellen we je precies hoe je de varkenshaas moet bereiden.
Recepten met varkenshaas
varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
Een extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
De simpele venkelroomsaus met witte wijn en asperges maken van deze doordeweekse maaltijd een culinair feest.Ook in het seizoen: postelein + 4 fijne recepten
citroen-varkenshaasmedaillons met spinazie en pasta
Deze feestelijke varkenshaasmedaillons zijn easy om te maken. Marineer ze met citroenolie, fruit ze in met knoflook en ansjovis, wikkel er rolletjes parmaham omheen en serveer met lintpasta. Enjoy!
voorjaarsstamppot met peultjes en varkensmedaillons in gembersaus
Eet je liever geen vlees bij deze peultjesstamppot? Vervang de varkenshaas door dikke plakken portobello. Voeg een frisse smaak voeg je de geraspte schil van 1 (bio)citroen toe aan de stamppot.
Deze snelle porchetta is gebaseerd op de Italiaanse klassieker met rozemarijn en venkel. Alleen deze snelle versie is veel minder vet en zó klaar. Dat klinkt goed toch?
De frisse smaak van deze knapperige venkelsalade doet het goed bij de stevige linzen en de varkenshaas. Met een plakje katenspek om de medaillons gewikkeld maak je het nog lekkerder.