tips, tricks & 8 recepten met karwijzaad

Niet te verwarren met komijn! Gebruik je karwijzaad in een recept dan maak je een gerecht net even iets frisser. Je kunt de smaak van karwij het beste omschrijven als een cocktail van munt, venkel en anijs.

Wat is karwijzaad en waar komt de plant vandaan?

Karwij (Carum carvi) is familie van de wortel en heeft dezelfde fijngeveerde blaadjes en grote schermen met kleine witte of rozige bloemen. De plant komt oorspronkelijk uit Midden-Europa en daar wordt het zaad veel gebruikt in gerechten. Ook in de Scandinavische keuken is karwij populair.

Kummel en karwij zijn hetzelfde

Er is vaak verwarring over deze specerij. Karwij wordt ook wel kummel genoemd, een naam die afgeleid is van het Duitse Kümmel. Kummel en karwij zijn dus precies dezelfde specerij. In Nederland groeit karwij ook in het wild, in bermen en op dijken. Fun fact: inmiddels is Nederland een van de grotere producenten van karwijzaad.

Karwijzaad vervangen?

Karwijzaadjes hebben een sterke, uitgesproken smaak die een beetje tussen dille en komijn in zit – die zou je dus eventueel kunnen gebruiken wil je karwijzaad vervangen. De smaak is kruidig, warm en anijsachtig.

Karwij wordt vaak verward met komijn. De donkerbruine zaadjes lijken erg op elkaar maar smaken heel anders. Handig om te weten als je het zoekt in je kruidenpotjes: die van de karwijplant zijn gebogen, de zaden van komijn zijn recht.

Dit zijn onze favo combinaties

Karwijzaad kom je tegen in stevig bruin brood, stoofgerechten en zuurkoolrecepten, maar het specerij is méér in te zetten. Bijvoorbeeld in topcombinatie met wortel- en knolgroenten. Bestrooi wortels, bietjes, knolselderij of pastinaak met de zaadjes, zout en peper, bedruppel met olie en rooster zacht en gaar in de oven. Ook vetter vlees als varken of eend gaat goed samen met de stevige karwijsmaak.

Zoete recepten met karwijzaad

Iets avontuurlijker? Probeer karwij ook eens door zoet. Een snufje gemalen karwij in cake of je koekjes maakt ze spannender. En ook de diepe smaak van chocolade gaat goed samen met karwij. Denk eens aan donkere chocolademousse met een vleugje karwij. Deze specerij heeft er baat bij als je hem eerst even roostert om de essentiële olie los te maken.

Vind je dat net te gewaagd? Klop dan een snuf gemalen karwij door slagroom zodat je kunt kiezen voor met of zonder. Wees met karwij wel altijd voorzichtig qua dosering want de smaak is behoorlijk sterk.

8 recepten met karwijzaad

gepaneerde biet met roodlof-rabarbersalade
Paneer dikke biet-plakken in deze crispy mix van zaden en pitten-pankokruim. Extra lekker en mooi op kleur met crunchy roodlofsalade vol appel, framboos en rauwe rabarber.
naar recept
gepaneerde biet met rabarber en roodlof
wortel-kikkererwtensalade met karwijzaaddressing en labne
Ja, we zijn gek op hummus (en dan zijn we nog bescheiden), maar er is nog zóveel meer te maken met kikkererwten. In deze salade krijgen ze een aromatische dressing met geroosterde karwijzaadjes en fris, romige labne.
naar recept
wortel-kikkererwtensalade
wortels met honing, karwij en yoghurt
Een bijgerecht waar je gelukkig van wordt. Zoete, geroosterde wortels met komijnzaad, korianderzaad en honing. En erbij: kruidige yoghurt met gedroogde chilipeper en citroen. Zin in meer wortelrecepten? 
naar recept
tartare van biet, karwij, appel en radicchio
De klassieke steak tartare kent iedereen. Fijngesneden vlees met kruiden, augurkjes en een eidoor in het midden. Culinair redacteur Merijn tol gooit ’t over een heel andere boeg en bouwt deze heerlijke tartare van bietjes!
Ook heel lekker: steak tartare tonnato met kruidenboter.
naar recept
radijsbladsoep met karwijzaad
Gooi de blaadjes van radijs niet weg! Tom Hunt verwerkt ze in hun geheel in zijn boek Puur natuurlijk koken tot een zachte soep met geraspte radijsjes.
naar recept
radijs soep | delicious
nordic bonenstoof met karwijballetjes en sesam-crispbread
Deze bonenstoof is niet alleen heel lekker, maar peulvruchten zijn goede vleesvervangers, ze belasten onze planeet veel minder en barsten bijna uit hun jas van gezondheid. Begin ruim van tevoren aan dit gerecht, dan treken de smaken goed in de kool.
naar recept
kipgoulash met linguine en peterselieroom
Janneke: ‘Als het even lukt, maak ik de goulash al in de ochtend of zelfs een dag eerder. Het karwijzaad geeft zijn smaak dan nog beter af en geeft de goulash een kick.’
Nog zo'n leuke variatie op goulash: goulashpasteitjes met crunchy filodeeg.
naar recept
kipgoulash met linguine - delicious
koolspiesjes met harissa-botersaus
Deze zelfgemaakte harissa – een pikante peperpasta uit Tunesië – is echt next level! De botersaus verzacht de pikante chili's en haalt de aroma's van karwij- en komijnzaad naar boven.
Serveer deze koolspiesjes samen met deze pikante vis.
naar recept
koolspiesjes

Lees ook: tiramisu met specerijen en frangelico

kipgoulash met linguine - delicious