Niet te verwarren met komijn! Gebruik je karwijzaad in een recept dan maak je een gerecht net even iets frisser. Je kunt de smaak van karwij het beste omschrijven als een cocktail van munt, venkel en anijs.
Wat is karwijzaad en waar komt de plant vandaan?
Karwij (Carum carvi) is familie van de wortel en heeft dezelfde fijngeveerde blaadjes en grote schermen met kleine witte of rozige bloemen. De plant komt oorspronkelijk uit Midden-Europa en daar wordt het zaad veel gebruikt in gerechten. Ook in de Scandinavische keuken is karwij populair.
Kummel en karwij zijn hetzelfde
Er is vaak verwarring over deze specerij. Karwij wordt ook wel kummel genoemd, een naam die afgeleid is van het Duitse Kümmel. Kummel en karwij zijn dus precies dezelfde specerij. In Nederland groeit karwij ook in het wild, in bermen en op dijken. Fun fact: inmiddels is Nederland een van de grotere producenten van karwijzaad.
Karwijzaad vervangen?
Karwijzaadjes hebben een sterke, uitgesproken smaak die een beetje tussen dille en komijn in zit – die zou je dus eventueel kunnen gebruiken wil je karwijzaad vervangen. De smaak is kruidig, warm en anijsachtig.
Karwij wordt vaak verward met komijn. De donkerbruine zaadjes lijken erg op elkaar maar smaken heel anders. Handig om te weten als je het zoekt in je kruidenpotjes: die van de karwijplant zijn gebogen, de zaden van komijn zijn recht.
Dit zijn onze favo combinaties
Karwijzaad kom je tegen in stevig bruin brood, stoofgerechten en zuurkoolrecepten, maar het specerij is méér in te zetten. Bijvoorbeeld in topcombinatie met wortel- en knolgroenten. Bestrooi wortels, bietjes, knolselderij of pastinaak met de zaadjes, zout en peper, bedruppel met olie en rooster zacht en gaar in de oven. Ook vetter vlees als varken of eend gaat goed samen met de stevige karwijsmaak.
Zoete recepten met karwijzaad
Iets avontuurlijker? Probeer karwij ook eens door zoet. Een snufje gemalen karwij in cake of je koekjes maakt ze spannender. En ook de diepe smaak van chocolade gaat goed samen met karwij. Denk eens aan donkere chocolademousse met een vleugje karwij. Deze specerij heeft er baat bij als je hem eerst even roostert om de essentiële olie los te maken.
Vind je dat net te gewaagd? Klop dan een snuf gemalen karwij door slagroom zodat je kunt kiezen voor met of zonder. Wees met karwij wel altijd voorzichtig qua dosering want de smaak is behoorlijk sterk.
8 recepten met karwijzaad
Ook heel lekker: steak tartare tonnato met kruidenboter.
Lees ook: tiramisu met specerijen en frangelico