Rendang, afkomstig uit West-Sumatra, is niet zomaar een gerecht: het is een smaakexplosie. Duik in de Indonesische keuken en maak onderstaand recept voor rendang, of een van de variaties!
Het geheim van rendang? Geduld. Het vlees suddert langzaam in kruiden en kokosmelk totdat het bomvol smaak zit. Het resultaat is verrukkelijk mals vlees. Echt zo’n project dat je dit weekend wil oppakken.
Variaties op rendang
Rendang heeft inmiddels de wereld veroverd en dus komt het stoofvlees in talloze variaties. Natuurlijk zijn we gek op de traditionele bereidingswijze, maar ook rendang is aan culturele trends onderhevig. Chefs over de hele wereld geven er hun eigen draai aan. Wat dacht je van rendang-burgers of taco’s? En onlangs spotte we op een feestje rendangkroketjes. Heerlijk!
Lees ook: alles wat je wil weten over tamarinde
Ook bij delicious. houden we van klassiekers én verrassende twists. Zo vind je hieronder naast versies met rundvlees, een recept met hazenpoten of als je liever voor vegetarisch gaat: met pulled oats. Lekker langzaam gestoofd of makkelijke en snel.
Een ding blijft overeind: alle recepten zitten bomvol smaak.
8x recept voor rendang
Rendang met oesterzwammen is erg geliefd op Sumatra. Er wordt vaak een bepaald type zwartoogboontjes, kacang tolo of kacang merah, voor gebruikt: een rode kleine bonensoort die op kidneybonen lijkt. Zo krijg je een heerlijke, voedzame rendang.
naar receptVan oorsprong wordt dit gerecht gemaakt met allerlei soorten gerookte vis. Ik gebruik graag gerookte makreel. Die is heerlijk in deze rendang.
naar receptVroeger werden er met name in de pesisir, de kustgebieden, veel specerijen gebruikt in de rendang. Het ging dan zowel om inheemse specerijen zoals nootmuskaat en kruidnagel, als om specerijen die door handelaren op de zijderoute werden meegebracht naar Sumatra, zoals steranijs uit Zuid-China. Tegenwoordig zijn specerijen veel beter verkrijgbaar en zie je dat het gebruik ervan ook steeds populairder wordt in de berggebieden (de darek).
naar receptIn Indonesië weten ze wat écht lekker is. Stoofvlees + zelfgemaakte kruidenpasta + romige kokossaus = verrukkelijk. Heb jij nog stoofvlees over? Doe het dan op dit heerlijke broodje met smokey chilisaus.
naar receptDeze hazenrendang zit bomvol specerijen als gember, kurkuma en laurier. Verwacht een ware smaak explosie zodra je deze pan op tafel zet. Neem er de tijd voor en stop er veel liefde in. Daar wordt hij extra lekker van. Nog meer zin in stoven? Bekijke deze varkenswangen in miso-sojasaus.
naar receptVoor een snelle versie vervangen we sukadelappen door hamlappen of magere varkenslappen en stoven de rendang in ongeveer 45 min. gaar. Draai het vuur de laatste 5 min. wat hoger en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.Ook lekker: vegan cheat rendang.
naar receptWat is er lekkerder dan een bord vol rendang? Minta & Mae maken hun eigen easy cheat versie met pulled oats. Een supersnelle variant.
naar receptMeer inspiratie? Bestel het laatste nummer van delicious.!







