Zin in een bijzondere lunch met hüttenkäse, een (rabarber)cake, of een anders-dan-anders borrelhapje? Maak een knapperig broodje met Hüttenkäse als basis, of ga voor een van deze andere eiwitrijke recepten: licht, romige en lekker!
Hüttenkäse is zowel in zoete als hartige gerechten lekker en neutraal van smaak. Het past perfect in de voeding van nu; het is eiwitrijk, licht en bevat maar 3,9% vet. Daarmee is Hüttenkäse lager in vet dan andere ongerijpte kazen.
Hoe wordt hüttenkäse gemaakt?
Melk wordt gemengd met stremsel en splitst zich in wei en wrongel. De verse wrongel wordt in stukjes gesneden. Na het uitlekken worden de stukjes wrongel gemengd met room.
4x eiwitrijk lunchen
Ben je op zoek naar eiwitrijke-lunchinspiratie? Ga voor een van deze broodjes en toastjes waar je niet langer dan een kwartiertje voor in de keuken hoeft te staan.
ciabatta met tomaat-hüttenkäse, rucola & parmezaan
lunchgerecht | 4 personen | v
50 g semi-gedroogde tomaten in olie
1 teen knoflook
200 g Hüttenkäse
1 el pijnboompitten
1 ciabatta, in 4 stukken
25 g rucola
25 g parmezaanse kaas
Pureer met de staafmixer de tomaten met 1 el van hun olie en de knoflook. Roer de Hüttenkäse erdoor en breng op smaak met zout en peper. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Snijd de stukken ciabatta open en besmeer ze met de tomaat-Hüttenkäse. Bestrooi met de rucola en de pijnboompitten en schaaf er mooie vlokken Parmezaanse kaas boven.
Bereiden ± 15 min.
crostini met zalmhüttenkäsespread
hapje | 4 personen
50 g gerookte zalmfilet
1 sjalotje, gesnipperd
2 el droge witte wijn
2 tl kappertjes, grof gehakt
200 g Hüttenkäse
1 baguette (afbak), in plakjes
2-3 el olijfolie
2 el tuin of rucolakers, geknipt
Snijd de zalmfilet in fijne reepjes. Meng de zalmreepjes met de sjalot, de wijn en de kappertjes door de Hüttenkäse. Voeg zout en peper naar smaak toe. Besprenkel de sneetjes stokbrood met de olijfolie. Rooster ze in een grill- of koekenpan goudbruin en krokant. Besmeer de crostini met de zalm-Hüttenkäsespread en bestrooi met de tuin of rucolakers.
Bereiden ± 20 min.
bruschetta met verse kruidenspread & parmaham
hapje of lunchgerecht | 4 personen
4 sneden stevig brood
2 tenen knoflook
200 g Hüttenkäse
3 el verse kruiden (bijv. basilicum, tijm en platte peterselie), fijngehakt
1 kleine rode ui, fijngesnipperd
4-8 plakjes parmaham
2 el zwarte olijven zonder pit
Rooster het brood in het broodrooster of grillpan. Pers 1 teen knoflook boven de Hüttenkäse. Voeg de kruiden, de ui en zout en peper toe en schep om. Halveer de laatste teen knoflook. Wrijf het brood in met
het snijvlak van de knoflook. Besmeer met de kruidenspread en maak af met de ham en olijven.
Bereiden ± 15 min.
pistolet met hüttenkäse, sinaasappel en bosbessen
hapje of lunchgerecht | 4 personen
2 kleine (bio)sinaasappels 6 el hüttenkäse
2 el agave siroop
2 el macadamianoten
125 g blauwe bessen
2 bruine pistolets
1⁄2 bosje basilicum, alleen de blaadjes
Rasp de schil van 1⁄2 sinaasappel. Meng de hüttenkäse met het sinaasappelrasp en 1 el agavesiroop. Hak de macadamia’s grof en rooster ze goudbruin in de droge pan. Schud de noten op een bord. Doe de blauwe bessen in dezelfde, warme pan. Schud een keer om en neem van het vuur.
Schil de sinaasappels dik zodat ook het wit van de schil eraf gaat. Snijd het vrucht- vlees in dunne plakjes.
Snijd de pistolets doormidden, bestrijk met hüttenkäse en beleg met de sinaas- appel, blauwe bessen en macadamia’s. Bedruppel met de rest van de agavesiroop en garneer met basilicum.
Bereiden ± 15 min.
Nog meer recepten met hüttenkäse
Lees ook: cottage cheese maakt een comeback