Geef je risotto herfst-schwung met pompoen! Vooral in de koude maanden hunkeren we naar de geruststellende houvast van een bord romige pompoenrisotto.
We weten niet wat het is met oranje ingrediënten, maar zodra de bladeren naar beneden komen en we wat gezonder willen eten voor onze weerstand, krijgen we steevast zin in pompoen, zoete aardappel, wortels en sinaasappels. Maar vooral pompoen. De zoete binnenkant, opgedraaid met veel werk van de polsen, tot een romige pompoenrisotto verveelt nooit.
Wij schillen de pompoen vrijwel nooit, maar als de schil erg dik is of wasachtig aanvoelt, kun je hem er beter afhalen.
Lees ook onze gebundelde tips voor het maken van fantastische risotto.
3 pompoenrisotto recepten
boekweitrisotto met pompoen, parmezaan & bittere chocolade
Maak de boekweitrisotto tot 1 dag eerder klaar t/m stap 4. Warm voor het serveren even door.
naar recept
speltrisotto met geroosterde pompoen & gerijpte geitenkaas
Spelt werd voorheen veel geteeld in Limburg. Het raakte in de vergetelheid, maar nu wordt dit oergraan weer volop geteeld. Speltbloem wordt gebruikt voor brood en vlaai, maar de hele korrel is ook heerlijk in 'risotto', die ook wel farotto wordt genoemd in Italië. Zin in een vroeg-herfstige secondi na deze risotto? Maak kalfsentrecote met komijn-kaneelrub en bospeen met kruiden-gembertoppingVARIATIE De pompoen kun je vervangen door zoete aardappel, bloemkool, courgette en later in het jaar pastinaak of aardpeer.VEGAN TIP Vervang de geitenkaas door vegan feta.
naar recept
pompoenrisotto met mascarpone en zeewolf
Nu de koudere dagen aanbreken en de dagen steeds korter worden, snakken wij naar warme, romige gerechten. Zoals deze pompoen-mascarponerisotto met zeewolf bijvoorbeeld. Perfect voor de donkere dagen.
naar recept
Nog zo’n herfsttopper: romige paddenstoel-pie