Zin in een picknick en eens lekker uit te pakken? Deze 11 recepten maak je zo klaar en stop je in de picknickmand. Kies je favoriet of – doe eens gek – maak ze allemaal.
Vallen de mussen in de Méditerranée van het dak, hier in Nederland is het weer de laatste dagen wat grauw. Geloof ons, er komt hoe dan ook beter weer aan. Trek dus – zodra de zon zich weer laat zien – naar buiten en ga eens lekker picknicken. Of je nu van plan bent om te picknicken in het park, op het strand of in de natuur, alles wordt leuker met een goed samengestelde picknickmand.
Psst… Over de Méditerranée gesproken: het augustus-nummer van delicious. staat helemaal in het teken van alles uit deze regio. Van een Italiaanse pizza-party tot tafels vol Griekse mezze, zelfgemaakte cocktails of een warme Spaanse paëlla. Bestel het nummer hier!
Als kookliefhebber weet je als geen ander dat picknick recepten niet alleen lekker moeten zijn, maar ook een beetje goed te transporteren. Je wil natuurlijk niet je klassieke auto of volgepakte strandtas onder het eten hebben. Daarom maakten we hieronder een lijst met onze persoonlijke favorieten.
Ga voor gemak
Kies gerechten die makkelijk te bereiden zijn en waar je – eenmaal op locatie – niets meer aan hoeft te doen. Denk aan salades, wraps, sandwiches, quiches of een lekkere gazpacho.
11 picknick recepten
frittata met broccolini en chorizo
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om last minute een gerecht lekker pittig mee te maken. Zo geeft ‘ie deze frittata een lekker kruidige twist.Probeer ook eens deze scharrelkip met chorizo en tuinbonen
Vers afgebakken brood bestrooid met groene kruiden, pompoenpitten en Beemster Oude kaas. Daar wil je toch je tanden inzetten? De hazelnoot-paprikadip maakt het helemaal af.Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
Alleen maar ‘oh’s’ en ‘ah’s waren er te horen op de redactie, na het zien van dit picknickbrood van Rutger. En lékker dat-ie was! Rutger: ‘De combinatie van krakend vers brood en gegrilde groenten is waanzinnig!’
Dit bananenbrood is perfect om uit te delen. Neem een stukje als ontbijt, serveer een plak bij de thee of schep er een bolletje ijs bij en eet als dessert!Een leuke variant: bananen-notencake met karamel.
Granolarepen met havermout en quinoavlokken
Of je met een drukke levensstijl ook lekker en makkelijk vegan kunt eten? Natuurlijk! Deze repen zijn je beste vrienden wanneer je het liefst eenvoudig, licht of on the go ontbijt. Maar ook als gezond tussendoortje zijn ze ideaal! Zeker wanneer je leven bestaat uit rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Varieer vooral eens met specerijen – kaneel, anijszaadjes en gemalen kardemom bijvoorbeeld – en gedroogde vruchten. Wedden dat jij, je vrienden en eventuele kids niet op deze repen uitgekeken raken? Nog meer ontbijtinspiratie: havermout uit de oven met rood fruitVoorbereiden: de granolarepen kun je al een paar dagen van tevoren klaarmaken.
Met deze vegetarische couscous met extra veel groenten en kikkererwten maak je je vegavrienden blij. Bij sommige gerechten heb je echt geen vlees, kip of vis nodig; deze fantastische couscous is zelfs vegan! Het is de vegan versie van couscous alla trapanese, genoemd naar de Siciliaanse havenstad Trapani, waar ze er uiteraard wél vis in doen. Je bent er bovendien in een halfuur mee klaar, dus dit kan vanavond nog op tafel!
aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
Deze witte gazpacho maakt Yvette regelmatig: ‘Dit is een vast recept op mijn repertoire. Ik maak het steeds een beetje anders: soms met meer druiven, dan met meer komkommer of brood. Dit is het perfecte koelkast-opmaak-recept.’