Leg alvast een plak brood klaar om je bord schoon te vegen, want deze pasta met gorgonzola recepten bewijzen dat deze funky schimmelkaas thuishoort in de top 10 van ultiem comfortfood.
Een applausje voor de schimmel Penicillium roqueforti, die zo geweldig goed gorgonzola maakt. In tegenstelling tot veel andere blauwschimmelkazen is gorgonzola intens, zonder overweldigend te zijn – en het allerbeste: de textuur! Bijna boterachtig, zo zacht. Kortom, de perfecte blauwe kaas voor wie normaal gesproken een beetje huiverig is voor schimmel.
Bekijk ook dit recept: pasta met burrata
Pasta met gorgonzola saus: simpel en foolproof
De klassieke pasta met gorgonzola saus is verrassend eenvoudig. Je lost simpelweg gorgonzola op in warme room, voegt wat zwarte peper toe, misschien een beetje nootmuskaat en klaar ben je. Het mooie? Dit is echt een foolproof recept. Gorgonzola smelt moeiteloos door de room zonder te schiften of klonteren, in tegenstelling tot veel andere kazen. Het geheim zit hem in de romige structuur van de kaas zelf.
Bekijk ook: pasta met courgette! 6 favorieten die binnen 30 minuten klaar zijn
Wel een tip: gebruik room met minimaal 30% vet voor de beste textuur, en laat de saus niet te lang koken – gewoon kort laten pruttelen is genoeg.
Zelfgemaakt kruim-pittenmengsel geeft dit gerecht een crunchy bite. Dat maakt de superromige gorgonzolasaus helemaal af! Een tip van Janneke: 'Neem de zachtere variant, gorgonzola dolce, voor een mildere saus.' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch. Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
naar receptDit romige pastagerecht tover je binnen een half uur op tafel en zit vól smaak. Supermakkelijk, superlekker én vegetarisch.
naar receptDenk je dat chocolade alleen goed past in desserts? Niets is minder waar! Deze chocoladelinguine bewijst het! Gorgonzola zorgt voor de romige smaak, de walnoten geven een heerlijke bite.Chocoladelinguine nog iets te uitdagend voor je? Probeer dan één van deze 6 favorieten pastagerechten.
naar receptGratineren
Voor ovenschotels als lasagne of cannelloni is gorgonzola een absolute gamechanger. De kaas karameliseert prachtig onder de grill en krijgt goudbruine plekjes die niet alleen mooi zijn, maar ook extra smaaklagen toevoegen.
Bij deze briljante lasagne draait alles om het optimaal benutten van de geweldige zoete smaken van de venkel en prei. Als je ‘m met liefde en aandacht opbouwt, zet je hiermee een volmaakte klassieker op tafel. Maak ook eens deze heerlijk krokante cobb salad van Jamie Oliver.
naar receptAls je het weekend veel eters over de vloer krijgt, is dit het ideále gerecht. Lekker makkelijk én.. je hoeft maar 30 minuten in de keuken te staan, de oven doet de rest. Heb jij meer tijd voor je gasten!Probeer ook eens cannelloni gevuld met groene asperge, ham & geitenkaas!
naar receptWe laten ons deze keer inspireren door de Noord-Italiaanse keuken en geven er een snelle, easy draai aan. In Noord-Italië kan het ‘s winters behoorlijk koud en guur zijn. Italianen maken daarom heerlijke gerechten die iedereen verwarmen.
Vega lasagne met prei, ricotta & walnoten: óók Italiaans en óók verrukkelijk!
De lekkerste manier om doordeweeks te onthaasten! Samen groenten snijden, de een maakt de bechamelsaus en de ander bakt de spinazie. Zo schuift de lasagne snel de oven in en is er tijd voor het doornemen van de dag.Probeer ook eens dit recept voor gnocchi met spinazie en gorgonzola!
naar receptProbeer ook eens: gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta






