nagerechten met fruit in de hoofdrol

nagerechten met fruit in de hoofdrol

Hét nagerecht. Daar sluit je je kerstdiner mee af, dus dat wil je doen met een echte knaller. Geen zware taarten of machtige chocolademousses deze keer, maar frisse, feestelijke desserts met fruit als protagonist. Deze kerst fruitdesserts zorgen voor een lichte, kleurrijke en vooral smaakvolle afsluiting van je diner.

Fruitdesserts

Fruit en zoetigheid gaan al eeuwen hand in hand. In veel culturen is het zelfs traditie om de avondmaaltijd altijd af te sluiten met fruit. Waarom? Omdat fruit niet alleen lekker zoet is, maar ook licht verteerbaar.
Na een uitgebreid kerstdiner vol zware, hartige gerechten is zo’n fruitig toetje precies wat je nodig hebt: het geeft je maag wat lucht, terwijl je nog steeds geniet van die feestelijke afsluiting.

Kleur en textuur

Met fruit kun je toetjes maken die niet alleen heerlijk smaken, maar er ook prachtig uitzien. Denk aan de diepe rode kleur van bessen, het zonnige geel van mango, of de diepe paars van stoofperen.

Kerst fruitdesserts in de hoofdrol

Stoofperen

Een klassieker die nooit uit de mode raakt. Een kersttafel zonder stoofperen? Onmogelijk! Hun zoete, kruidige geur vult het hele huis en brengt je meteen terug naar die kerst toen je nog jong was.
We hebben twee traditionele recepten voor de perfecte stoofperen én nog twee verrassende variaties.

Oma’s stoofpeertjes

Wie is er niet gek op stoofpeertjes? De dieprode kleur past perfect bij de feestdagen. In het leven kun je eigenlijk niet zonder dit basisrecept voor Oma’s stoofpeertjes. De allerlekkerste!

naar recept
Stoofpeer - delicious
gekaramelliseerde stoofperen

Deze overheerlijke stoofpeertjes zijn het allerlekkerst met een glaasje ruby port en stukjes olde remeker.

naar recept
saffraanperen met praliné en labne

Warm of koud: deze saffraanperen uit de oven met geurige specerijen en crunchy notenpraliné zijn een perfect toetje. Geef er een flinke schep labne bij.

naar recept
saffraanperen-deliciousmagazine
feesttaart: stoofperen-cranberrytaart met frangipane

Twee lagen knapperig bladerdeeg met een rijke vulling van amandelfrangipane, fris-zure stoofpeertjes en cranberrycompote: is dat geen mooie kerstgedachte?

naar recept
feesttaart stoofpeer - delicious

Trifle

De trifle is een gelaagd kunstwerk van koek, room, fruit en soms een vleugje likeur. Het ziet er indrukwekkend uit, maar is verrassend eenvoudig om te maken. Bovendien kun je eindeloos variëren…

Bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone

Waarom kiezen als je het allebei kan doen? Met deze bellini-trifle heb je een cocktail en dessert in één. De perzik en mascarpone houden het gerecht fris & luchtig, terwijl de amaretti aanvult met een smaak van bitterkoekjes. Saluti!

naar recept
Mokkatrifle met frambozen

Deze mokkatrifle heeft álles mee! Een plaatje om te zien, heel erg lekker en snel klaar. Een win-win-win situatie, dus. Wedden dat-ie in je top 3 komt?

naar recept
mokkatrifle-delicious
Roomvla-gembertrifle met mango

Deze roomvla-gembertrifle met mango is ideaal om je gasten te verrassen met een heerlijk nagerecht. Feestelijk en zo klaar! Tip: Je kunt de trifle’s ook als eenpersoonsporties in mooie glazen maken.

naar recept
roomvla-gembertrifle met mango | delicious
advocaat-trifle met citroencake & basilicumyoghurt

Het advocaatje heeft het afgelopen jaar een ware comeback gemaakt. Ook wij zijn fan en maken er een stevige trifle van. Heb je weinig tijd? Neem dan een kant-en-klare boerencake.

naar recept
advocaat-trfile

Overig

En dan is er nog die categorie desserts die zich niet zomaar laat indelen. Ze passen niet precies in een hokje, maar zijn stuk voor stuk feestelijk en overheerlijk.

bosvruchten-cobbler met gember

Dit comfort kersttoetje is heel bijzonder en niet alléén omdat het onweerstaanbaar en warm is. Tijdens het bakken vormt zich op de bodem van de ovenschaal namelijk een saus om je vingers bij af te likken.

naar recept
bosvruchten-cobbler met gember
Lambrusco-zabaglione met kardemom en blauw fruit

Binnen een kwartier zet je iets op tafel om je vingers bij af te likken. Extra lekker: schep nog een bol notenroomijs of vanilleroomijs bij de zabaglione.

naar recept
lambrusco-zablagione met kardemom en blauw fruit - delicious
warme sinaasappelcakejes met Aperolsaus

Deze warme sinaasappelcakejes met Aperolsaus zijn heel bijzonder en niet alléén omdat ze onweerstaanbaar en warm zijn. Tijdens het bakken vormt zich op de bodem namelijk een saus om je vingers bij af te likken. Een kwestie van uit de oven halen en niets meer aan doen.

naar recept
warme sinaasappelcakejes met Aperolsaus

Met deze kerst fruitdesserts zorg je ervoor dat je kerstdiner eindigt met een glimlach, en waarschijnlijk een tweede lepel…

Kijk ook eens: de 32 lekkerste desserts met drank voor boozy feestdagen