Souffleren: hà, wat een leuk woord. In de theaterwereld zeg je dan zachtjes iets voor. Vraag je het ons culi’s, dan kan souffleren maar één ding betekenen: het luchtig maken van een beslag. Arm en garde in de aanslag en… kloppen maar! Want alleen met stijve eiwitpieken komen deze hartige soufflé recepten perfect uit de oven.
Als je een mengsel met eiwitschuim verhit gebeurt er iets bijzonders: de lucht in het beslag zet uit. De luchtbelletjes worden steeds groter en kunnen nergens heen, behalve naar boven. Tel daar warme stoom bij op, en je snapt waardoor deze twee processen het mengsel omhoog duwen: het souffleert!
Het maken van een hartige soufflé kan net zo intimiderend zijn als een zoete variant. Want wat als hij al instort in de oven, helemaal leegloopt zodra je hem voor je gasten zet, of de structuur korrelig is geworden.
Nu zijn problemen bij een hartige soufflé een stuk urgenter, deze serveer je immers als voorgerecht of hoofdgerecht en laat zich niet zo makkelijk vervangen als een dessert. Dat kun je nog wel goedmaken met een bolletje ijs. Probeer dat maar eens bij een hartige souffléfrittata waar je geen backup-plan voor hebt.
Geen zorgen, we hebben alle antwoorden op je zoete en hartige soufflé vragen gebundeld in dit artikel:
Durf je het aan en ben je gek op knapperige salieblaadjes in gerechten, maak dan de wortelsoufflé met gefrituurde salie en ui. Of ga voor een variant met lekker pittige salami en tomaatjes en maak de arrabbiata. Experimenteer zelf met je favoriete hartige soufflé recept.