Volg dit simpele stappenplan en je soufflé kán niet meer mislukken

Soufflé heeft een hoge wow-factor maar niet iedereen waagt zich er aan. Toch is het makkelijker te maken dan je zou denken en zijn er maar een paar ingrediënten voor nodig. Het geheim: een luchtig beslag waar je eiwitschuim doorheen spatelt. Volg ons simpele stappenplan en je soufflé kan niet meer mislukken! 

Soufflé maken: het beslag

 • Zodra het beslag klaar is, moet het de oven in. Zorg ervoor dat de oven is voorverwarmd en de vorm voorbereid.
 • Vet de vorm zorgvuldig in met boter – van beneden naar boven! – en bestuif hem met fijngeraspte kaas (voor hartige soufflé) of suiker (voor zoete). Schud de overtollige kaas en suiker uit de vorm.
 • Veeg, nadat je het beslag in de vorm hebt gegoten, eventuele druppels langs de binnenkant van de vorm zorgvuldig weg. Anders worden ze tijdens het bakken hard en belemmeren ze het rijzen. Vet de schoongemaakte plekken weer in met boter.
wortelsoufflé met gefrituurde salie en ui
Culi-redacteur Merijn maakt de lekkerste groentegerechten die maakbaar en super smakelijk zijn! Zo wisten wij bijvoorbeeld niet dat je met wortel, zoete ui en gefrituurde salie zoiets lekkers kunt maken!
naar recept
wortelsoufflé met gefrituurde salie

Hoger & hoger

 • Een echte soufflévorm is rond en heeft een rand die recht omhoog staat, zodat de soufflé ongemoeid kan rijzen. Een andere vorm kan ook, als hij maar dieper dan breed is en een gladde, rechtopstaande rand heeft.
 • Essentieel is het niet – bij eenpersoons soufflétjes hoef je de moeite niet te doen – maar een kraag van bakpapier helpt een grote soufflé hoger te rijzen. Vouw een stuk bakpapier dubbel, wikkel het om de buitenkant van de vorm zodat het papier 7,5 cm uitsteekt en zet het vast met keukentouw.
groene-knoflooksoufflé
Het romantische en bijzondere verhaal van een Amerikaans meisje in de Bourgogne, die haar moeder meenam op nieuw avontuur. Inmiddels is Kendall Smith Franchini getrouwd met de Franse Laurent Franchini. En zette ze samen met haar moeder Marjory Taylor een parel van een kookstudio in Beaune. De dames koken daar de beste mooiste versies van klassiek Franse gerechten. Denk gougeres (de kaassoesjes uit de Bourgogne) of de echte coq au vin, kippenleverpastei en citroensoufflee. Mmmm!
naar recept
groene-souffle-delicious

Lucht = essentieel

Een soufflé staat of valt letterlijk bij het op de juiste manier stijfkloppen van de eiwitten. De lucht die je in het eiwit geklopt gaat straks het werk doen en zorgt ervoor dat de soufflé rijst.

 • Laat eiwitten eerst op kamertemperatuur komen, dan nemen ze beter lucht op.
 • Eiwitten die op de goede manier zijn stijfgeklopt, kunnen tot 7 à 8 keer in volume toenemen. Perfect geklopt eiwit is glad van structuur en heeft een zijdeachtige glans.
 • Als je te lang klopt, wordt het eiwit korrelig, alsof het schift. Om het weer goed te krijgen klop je er voorzichtig 1 extra eiwit door.
 • Het is de kunst om zoveel mogelijk lucht in het eiwit te houden als je het door de soufflébasis spatelt. Roer er eerst 1 el eiwit door om het wat losser te maken. Schep dan alle overige eiwit óp het mengsel. Steek een grote, flexibele spatel in het midden van de kom helemaal naar beneden en trek de spatel over de bodem en rand van de kom met een snelle maar voorzichtige beweging naar je toe. Herhaal dit terwijl je de kom draait, maar niet langer dan 1 min.

Ingezakt? snel opeten!

De eiwitten in het soufflébeslag vormen een structuur van belletjes die tijdens het bakken worden gevuld met hete lucht. Dat maakt dat de soufflé rijst. Als de soufflé eenmaal uit de oven is, koelt deze lucht af, waardoor de belletjes in
volume afnemen. En dat maakt dat de soufflé inzakt. De enige oplossing is dan zo snel mogelijk opeten!

3x eiwittest

 • Als je het eiwit met een garde omhoog trekt, blijft het in stijve pieken staan.
 • Als je een heel ei op het schuim legt, zakt het eiwit niet in.
 • Als je de kom met eiwit omkeert, blijft het schuim in de kom zitten.

Productie en tekst: Suzanne The. Fotografie: Anson Smart

wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan - delicious