groentespies voor op de bbq: 4 vlammende recepten

Wanneer de zon schijnt en de barbecue overuren draait, denken de meeste mensen toch vooral aan sappige hamburgers en perfecte steaks. Maar: groentespies doen het ook ontzettend goed op dat gloeiend hete rooster. Geef ze eens wat vaker een plek op je grill.

Maak er een kleurrijk feest van met een verscheidenheid aan kleuren, smaken en texturen. Zoet, zuur, hartig… het past allemaal bij dat stukkie vlees.

Lees ook: gezond barbecueën: zo pak je het aan

Waar kun je aan denken? Groentespiesjes met paprika, courgette en ui natuurlijk, maar ook een hele maiskolf, tomaatjes, champignon of dikke plakken aubergine. In dit artikel krijg je nog veel meer inspiratie:

Terug naar de spiesjes!

Groentespies marineren

Wil je jouw spiesjes écht naar een hoger niveau tillen, dan is het goed om ze te marineren voor (en wellicht ook na) ze de barbecue op gaan. Zo krijgt de groente lekker veel smaak. Experimenteer met olijfolie, citroensap, knoflook, kruiden, sojasaus, sesamolie, honing, gember of balsamicoazijn. Of, volg simpelweg een van de recepten hieronder.

Voor het bakken van de groentespies zijn er een paar kleine zaken om rekening mee te houden. Snijd de groenten in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig garen. Zorg dat de barbecue voorverwarmd is en het rooster ingevet.

Groentespies voor op de bbq

koolspiesjes met harissa-botersaus
Deze zelfgemaakte harissa – een pikante peperpasta uit Tunesië – is echt next level! De botersaus verzacht de pikante chili's en haalt de aroma's van karwij- en komijnzaad naar boven.
Serveer deze koolspiesjes samen met deze pikante vis.
naar recept
koolspiesjes
aubergine bbq spiesjes
In de tuin, op je balkon, in het park met vrienden of ergens in een weiland. Geef je borrel eens buiten en combineer zomerdrankjes met vega hapjes direct van de BBQ.
naar recept
aubergine stokjes saté
Spicy falafelspiesjes met harissayoghurt
Een goede vegetarische optie voor de barbecue zijn deze spicy falafelspiesjes. De yoghurt, peterselie en citroenschijfjes zorgen voor een fris contrast tegenover de pittige harissa.
naar recept
falafelspiesjes
halloumi-perzikspiesen met yoghurt-pitabrood
Met deze kleurrijke vegaspiesen van de BBQ steel je gegarandeerd de show. Ziltige halloumi en rijpe perziken gaan heerlijk samen met versgebakken pitabrood. Grill je mee?
naar recept
halloumi-perzik

Bekijk ook: Dit is het verschil tussen direct en indirect barbecueën

koolspiesjes
RECEPT: BEN WILLIAMSON | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.