Heb jij weleens bloemkoolrijst gegeten? Meer groenten eten is altijd een goed idee, maar het moet natuurlijk wel leuk en vooral lekker blijven! Bloemkool leent zich perfect voor deze taak want het is lang houdbaar, veelzijdig en neutraal van smaak.
Niet alleen in zijn originele originele vorm: ook als vervanger van klassieke koolhydraten zoals rijst en couscous werkt hij goed. Dit zijn 7 recepten met bloemkoolrijst.
Bloemkoolrijst koop je tegenwoordig kant-en-klaar bij de meeste supermarkten. Dat is makkelijk en snel, maar ook duurder en minder lang houdbaar. En als je eenmaal zelf bloemkoolrijst hebt gemaakt, weet je hoe makkelijk het is.
Het enige wat je nodig hebt is een keukenmachine of blokrasp. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd de rest van de bloemkool in grove stukken. Hak in een paar pulses fijn in een keukenmachine of rasp op een blokrasp. Bak de bloemkoolrijst kort in een koekenpan met een scheutje olijfolie en breng op smaak met je favoriete kruiden, specerijen en andere smaakmakers.
Wist je dat de bladeren en stelen om de kool heen ook eetbaar zijn en bomvol nuttige stoffen zitten? Gooi deze dus niet weg, maar kook ze lekker mee.
7 recepten met bloemkoolrijst
nasi goreng van bloemkoolrijst
Afhaaleten uit eigen keuken? Deze goreng maak je met een twist! In plaats van rijst gebruik je bloemkool, dat is nét iets zachter dan rijst. Extra fijn: je krijgt je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen zonder het te merken.Of ga eens voor lekker uitgebreid 'thuis uit eten': pekingeend met pannenkoekjes.
rijst met shiitake, sugar snaps en geschaafde bloemkool
Voor januari koken wij een lekkere mix van gerechten: stevige stamp uit delicious.januari wisselen we af met de lichtere gerechten, zoals deze rijst met shiitake en (misschien verrassend, maar té lekker) geschaafde bloemkool.
couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing
Deze couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing is echt een topper voor doordeweeks. Snel klaar, vol groenten en smaak! Tip: In het groentekoelvak van de supermarkt vind je ook kant-en-klare bloemkoolcouscous. Makkelijk, maar wel minder vers.Ook harissa kun je zelf maken, je vindt hier het recept.
Gebruik dit recept als basis voor al je hummus-avonturen: denk aan zoete-aardappelhummus, bietenhummus of pompoenhummus. Maar ook met een klassieke hummus van kikkererwten kom je een heel eind. Tip van de redactie: kies een écht goede tahini (het liefst die van Al Arz), want dat maakt een wereld van verschil. Deze is zacht en gelaagd in plaats van vlak en bitter en blijft heerlijk lang in je mond hangen. Voorbereiden: de bloemkoolhummus kun je één dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
De Aziatische keuken is vaak dé favoriet en wij begrijpen precies waarom. Deze keuken zit namelijk vol smaakvolle specerijen, denk aan kurkuma en gember. Probeer deze Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra maar en geniet!
Met een goed bord risotto maak je bijna iedereen blij. Hoe dat komt? Simpel: zo’n kom vol met comfort food geeft je een goed gevoel. Deze bloemkoolrisotto met knapperige kaaskletskop van Beemster kaas is perfect om op de bank op te eten. Favoriete serie erbij, een zacht dekentje… Eh, mogen we nog een bord?