Beurre noisette is de Franse klassieker die gerechten een boterige en notige smaakboost geeft. Dat notige en die hazelnootkleur zijn ook verantwoordelijk voor de naam. Letterlijk betekent het hazelnootboter.
Beurre noisette heb je zo gemaakt
Smelt boter op halfhoog vuur, laat het zachtjes een paar minuten koken tot de witte bezinksels een hazelnootkleur krijgen. Zet het vuur niet te hoog en blijf bij je pan want de bezinksels kunnen in no-time aanbranden.
Neem van het vuur en voilà: je beurre noisette is klaar voor gebruik. In Frankrijk gaat het in financiers (cakejes) of snelle saus voor vis en groenten.
Variaties
• Maak geklopte boter door je beurre noisette koud te laten worden en met een mixer luchtig te kloppen. Lekker met zeezout.
• Meng de bruine boter door roomijs voor een extra romige, notige smaak.
• Zeef beurre noisette, laat helemaal afkoelen en gebruik in plaats van boter in je favoriete botercrèmerecept. Vanille-, chocolade- of mokkabotercrème krijgen allemaal net iets extra’s.
Nog meer tips
• Gebruik echt lekkere ongezouten boter, het liefst beurre de baratte.
• Een pan met lichte bodem zorgt ervoor dat je kan zien wanneer de boter verkleurt.
• Roer regelmatig voor een regelmatige bruining.
• Neem de pan liever iets te vroeg dan te laat van het vuur, je bezinksel zal nog wat doorgaren.
• Schenk de boter meteen over in een kom, zo stop je de garing snel en koelt het sneller af.
• Zeef de warme boter als je geen bruine stukjes in je gerecht wilt.
Recepten met beurre noisette
Lees ook: dit is het verschil tussen boter, margarine, olie & ghee