zoet en feestelijk: 5x baklava voor Eid al-Fitr

zoet en feestelijk: 5x baklava voor Eid al-Fitr
RECEPT: HELENA MOURSELLAS | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS

Tijdens Eid al-Fitr draait het om samenkomen, delen én proeven. Zoetigheid speelt een hoofdrol, en dit jaar leggen wij de focus op misschien wel het bekendste zoete gebak uit het Midden-Oosten: baklava.

Baklava is een eeuwenoud dessert dat zijn oorsprong vindt in het Ottomaanse Rijk. Laagjes flinterdun filodeeg, gevuld met noten en overgoten met geurige siroop maken dit krokante hapje onweerstaanbaar. Iedere regio – van Turkije tot Libanon en Iran – heeft zijn eigen draai aan het recept.

Baklava is veelzijdig, feestelijk en perfect voor het Suikerfeest. Of je nu gaat voor klassiek met pecannoten, vegan met cranberry:

Hier zijn 5 recepten om je tafel mee te vullen tijdens Eid al-Fitr.

baklavarolletjes met pecannoten
Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pecannoten. Je maakt er fantastische baklava mee. Samen met kaneel en nootmuskaat is dit een feest voor de zintuigen!
naar recept
chocolade baklava met pistache & koffie-honingsiroop
Na dit dessert moet je wel je vingers aflikken, want de koffie-honingsiroop is zoet en plakkerig op de juiste manier. Chocolade-koffiebaklava is verre van traditioneel, maar maakt dat uit? Welnee, proef zelf maar.
Liever een frisser dessert? Tarte tatin met mango en kokos
naar recept
chocolade baklava
pistache-cranberrybaklava
Vegan bakken is nu nog makkelijker en leuker, dankzij het vegan bakboek van delicious. culinair redacteur Dosia Brewer. Deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk! Ontzettend zoet zoals baklava hoort te zijn, maar door de cranberry’s en sinaasappelrasp wordt het toch ook een fris gebakje. Lees hier meer over het vegan bakboek van Dosia
naar recept
vegan-pistache-cranberrybaklava-delicious
baklava met noten en sinaasappel-honingsiroop
Loopt het water jou ook in de mond bij het zien van de vitrine van de Midden-Oosterse bakker? Wat een heerlijke zoetigheid! delicious.friend Eke Mariën verdiepte zich in de kunst van baklava maken, het bekendste Midden-Oosterse zoet. ‘In mijn baklava gaan ook walnoten en kaneelpoeder en aan de suikersiroop voeg ik citrus toe, als frisse tegenhanger voor het mierzoete.’ Wij zeggen: try this at home!
naar recept
baklava maken - delicious
‘baklava’-kipvleugeltjes
Baklava is heerlijk en kipvleugeltjes ook! Probeer deze ‘baklava’- kipvleugeltjes gemarineerd met onder meer honing, knoflook en citroen. En dan een jasje erover van gerookte amandelen en pistachenoten. Mm…
naar recept
'baklava'-kipvleugeltjes | delicious

Wil je nog meer lekkere inspiratie? Bekijk traktaties op tafel voor Eid-al-Fitr (ook bekend als het Suikerfeest)