aardappels uit de oven: zo maak je ze écht perfect

aardappels uit de oven: zo maak je ze écht perfect
JOY BOUWMEESTER

Een traditionele Britse sunday roast – een zondagse lunch met een groot stuk lamsbout, kip of rosbief kan niet zonder roasties: aardappels uit de oven.

Jamie Oliver: ‘Ik ben een groot fan van shortcuts in koken, maar aardappels uit de oven zijn homemade niet te verslaan.’ En die moeten vanbinnen superfluffy en lekker crunchy van buiten zijn.

Welke aardappels kun je het beste gebruiken?

Jamie Oliver gebruikt maris piper aardappels voor zijn perfecte aardappels uit de oven. Dat zijn iets kruimige aardappels die niet overal te krijgen zijn in Nederland. Ga dan voor agria, gloria, santé, frieslander, bintje, première, milva, vivaldi, monalisa, melody, victoria of berber.

Kun je oven-aardappeltjes gezonder maken?

Vervang de helft van de aardappels door pastinaak en kook en bak ze gewoon mee. Zo sla je twee vliegen in een klap: minder koolhydraten, meer groenten!

Aardappels uit de oven: de klassiekers

Tip! Geef je roasties de ruimte en gebruik een ruime ovenschaal. Zo kan de hitte goed overal rondom de aardappel komen en worden ze aan alle kanten lekker bruin en crunchy.

waanzinnig krokante aardappels
Tuurlijk kun je aardappels koken. Of poffen. Of als schijfjes bakken in een pan. Maar daar wil je niets meer van weten zodra je dit hebt geproefd. Krokanter dan dit wordt het niet en dit recept zal je niet snel vervelen.
Het geheim? Eendenvet en baking soda. Die zorgen er samen voor dat de aardappels niet alleen een heerlijk diepe smaak krijgen, maar ook perfect crispy worden aan de buitenkant, en fluweelzacht vanbinnen.
Deze krokante aardappels uit ALL FIRED UP kun je heel goed een dag van tevoren maken, stop in dat geval voor de één na laatste stap. Bak de aardappels op het moment suprême af in een flink hete oven.
naar recept
pretty awesome potatoes all fired up joy bouwmeester
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
naar recept
aardappeltjes Nigel slater
geroosterde aardappels met roquefort
Extra supertip: als je aardappels kookt in water met baksoda en/of bakpoeder krijgen ze een ruwere buitenkant, waardoor ze extra goudbruin en krokant worden, maar wel lekker fluffy van binnen.
Of ga voor deze geroosterde aardappels – zonder kaas, mét bacon en verse kruiden: waanzinnig krokante aardappels.
naar recept
populairste recepten instagram geroosterde aardappels roquefort

Meer weten over hoe je stap voor stap hasselback-aardappels maakt? Lees dit artikel!

aardappelgratin met gruyère
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
naar recept
aardappel bijgerechten kerst aardappelgratin met gruyere
lamsburger met bistrosalade en fondantaardappeltjes
Franse piepers: dat is wat wij willen als we denken aan de bistrokeuken! Geniet thuis van van de vernieuwde & creatieve bistrokeuken met deze doordeweekse lamsburger met bistrosalade!
naar recept
lamsburger met bistrosalade en fondantaardappeltjes | delicious
aardappels in tijm-zoutkorst
Ideaal als bijgerecht naast de barbecue: aardappels uit de oven. delicious.friend Yolanda: ‘Aardappels in zoutkorst maken, is echt iets voor het weekend. Door de schil blijft de aardappelsmaak goed bewaard. Eet ze met een fris-zure kruidenroom of crème fraîche met mosterd, gril er lekkere worstjes bij en maak een radijssalade.’
naar recept
aardappel-zoutkorst

Zo geef je aardappels uit de oven extra smaak

Zin in roasties met een buitenlandse touch? Probeer deze smaakvariaties eens.

Indiase aardappeltjes

Neem ghee in plaats van boter en voeg in plaats van de smaakmakers 1 tl mosterdzaad, 1 tl garam masala en 1 tl komijnzaadjes toe. Bestrooi na het bakken met de blaadjes van ½ bosje koriander.

Midden-Oosters

Gebruik olijfolie en voeg in plaats van de smaakmakers 1 tl korianderzaad, blaadjes van 3 takjes munt, ½ tl paprikapoeder, 1 tl komijnzaadjes en aleppo-peper naar smaak toe. Bestrooi na het bakken met extra munt.

Scandinavische aardappels uit de oven

Neem boter en voeg in plaats van de smaakmakers 1 tl karwijzaad, ¼ tl piment en 1 bosje dille toe. Geef er zure room en extra dille bij.

Andere recepten

mini-gratins van aardappel, bleekselderij en laguiole-kaas
Het is herfst! Dus willen we comfortfood uit de oven. Het liefst met een laag kaas erop. Dus bestrooien we deze aardappelgratins met bleekselderij rijkelijk met laguiole-kaas. Mmm! Maak voor een grotere variant deze gratin met pastinaak, koolraap en salie.
naar recept
gratin-laguoile-kaas
gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan
In het gezin van de Deense chef-kok Mikkel Karstad neemt eten een bijzondere plaats in. Hij en zijn vrouw Camilla laten hun vier kinderen zoveel mogelijk ingrediënten proeven én trekken er vaak op uit om allerlei eetbaars zelf te zoeken en daarmee te koken. Resultaat? Het fantastische kookboek Nordic Family Kitchen.
Een van de gerechten in het kookboek is dit recept voor gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan. Een fantastisch bijgerecht met frisse, hartige smaken.
naar recept
gepofte haardappels met kruiden, cottage cheese en parmezaan
gratin van pastinaak, koolraap en salie
Comfortfood 2.0, dat is deze gratin van pastinaak met geurige salie en pittige gruyère. Serveer als bijgerecht met vis of kip, maar het is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade en vers brood.
Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
naar recept
gratin van pastinaak

Zoete aardappel uit de oven

Ben je fan van zoete aardappels? Die zijn altijd wat lastiger crunchy te krijgen. Schil ze daarom niet, de schil wordt juist lekker knapperig. Snijd zoete aardappels in iets kleinere stukken (± 3 cm) en kook ze maar 5 min. voor.

Bak ze op 210°C eerst 15 min. voor met vet. Schep dan om met smaakmakers en bak in nog ± 25 min. knapperig. Schep halverwege even goed door.

Of volg een van deze recepten:

geroosterde zoete aardappel met kikkererwten en chili-yoghurt

Zoete aardappel, wie is er niet dol op? De pure smaak van deze toegankelijke pieper geef je makkelijk wat extra's met geroosterde kikkererwten, fijne specerijen en yoghurt met een kick.
Helemaal glutenvrij én lactosevrij, als je voor plantaardige yoghurt kiest. Ook nog eens supersnel klaar: binnen 30 minuten schuif je aan tafel!
Zin in meer zoete aardappel? Maak onze boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s!
naar recept
geroosterde zoete aardappel
zoete aardappelfrieten met rozemarijnzout
Zoete aardappelen komen oorspronkelijk uit Mexico. Bataten, zoals de knollen ook wel worden genoemd, zijn de verdikte wortels van de subtropische batatenplant. De knollen komen in allerhande bonte kleuren op de markt, van wit en lichtgeel tot violet en rood, van langwerpig tot rond, en met wit of oranje vruchtvlees. Niet alleen verschillen de aardappelen in smaak en teint, ook de kookeigenschappen verschillen per soort. 

De ovale, oranje zoete aardappel met oranje vruchtvlees is het best verkrijgbaar in ons land. Bewaar zoete aardappelen, net als gewone aardappelen, op een koele en donkere plaats. Goed schoonboenen volstaat, schillen mag uiteraard. De knollen kun je, in plakjes, parten, blokjes of repen, koken, bakken of frituren. Grillen, poffen en roosteren geeft het milde aroma een enorme smaakboost. 
De licht zoete batatensmaak doet het goed in salade, puree, soep, pasta, brood en zelfs in nagerechten en taart. Combineren doet de knol, die overigens geen familie is van de aardappel, uitstekend met lam, vis, kip en varkensvlees. Voor kinderen maak je deze frites – ouders smullen mee!
naar recept
zoete aardappel friet-delicious
gepofte zoete aardappel met kruidenyoghurt
Snel, makkelijk én lekker koken? Voor ons geen uitdaging! Deze gepofte aardappels met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt staan in nog geen 30 minuten op tafel. Wij serveren er karbonades bij, maar zalmfilet kan bijvoorbeeld ook.


Ben je een fan van zoete aardappels? Je kunt er ook waanzinnig lekkere soep van maken!

naar recept
zoet aardappel met kruidenyoghurt
gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas
Zoete-aardappelliefhebbers opgelet! In dit recept vul je de zoete aardappel met een mix van onder andere pancetta en oude kaas. Een match made in heaven, als je het ons vraagt.
Meer lekkere gerechten? Kijk hier voor onze favoriete recepten met zoete aardappel.
naar recept
gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas - delicious
zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa
Als je aan zoete aardappel denkt, denk je al snel aan sweet-potato fries. Deze zoete-aardappelchips is nét zo lekker! Voeg daar frisse tomatensalsa, romige avocado, kruidig gehakt en verse padrón bij en je hebt een heerlijke variatie op nacho’s.
naar recept
zoete aardappelchips met kruidig gehakt | delicious
zoete-aardappeltaart met yoghurt, parmezaan en salie
Tip uit de keuken van Janneke: variëren met deze zoete aardappeltaart? Vervang de helft van de aardappel door pompoen, wortel en/of pastinaak.
naar recept
zoete-aardappelquiche - delicious

Lees ook: 8 aardappelklassiekers die niet in je kookrepertoire mogen ontbreken