Als je een (banket)bakkerij binnenloopt in Italië, zie je het meteen: Italianen zijn gek op hun Italiaanse koekjes. Ofwel biscotti. Elk moment van de dag is goed voor een koekje!
Elke streek heeft wel wat traditionele koekjes, vaak met de mooiste namen, dus doen we een zoet rondje Italië.
De allerlekkerste koekjes bak je thuis zelf, en variëren op de traditionele exemplaren mag, dat doen wij ook in het Italië-nummer. Zo bakken we biscottini met amandelen en gedroogde vijgen, ricciarelli met sinaasappel en hazelnoot door het deeg, en cantuccini-stijl dubbelgebakken tozzetti om te dopen in een glas vin santo. Bestel delicious. en zet de koektrommel maar klaar!
Italiaanse koekjes in alle soorten en maten
Amaretti zijn misschien wel het populairste koekje in Italië. Met basisdeeg van amandelen, suiker en ei en met in vrijwel elke regio een eigen variant. Zo zijn die uit Sassello in Ligurië klein, rond en chewy Amaretti di Modena uit Emilia- Romagna zijn weer knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen.
Amaretti uit Molise worden gebakken zonder suiker en de ovale amaretti uit Guarcino, Lazio zijn zo zacht dat ze op ouwel worden gebakken. De bekendste, supercrispy versie zijn amaretti di Saronno uit Lombardije in hun mooie papieren wikkels. Heb je voorkeur voor crispy of zacht? Check de verpakking: het crispy type wordt secchi genoemd, de zachte versie morbidi.
Een goed ontbijt
Italianen besteden weinig aandacht aan het ontbijt en verspillen geen tijd aan het bakken van eieren met spek of pannenkoeken. Een zoete start is favoriet.
Dat kan een verse zoete croissant zijn in een bar, maar thuis soppen Italianen het liefst snel een paar koekjes in hun ochtend-koffie of -melk. Favoriet is het Siciliaanse S-koekje, biscotti a esse: een stevig, zoet koekje gebakken in de vorm van de letter S.
Breek je tanden niet
Dubbelgebakken Italiaanse koekjes zoals biscotti, tozetti – zie recepten op pag. 48-49 en cantuccini zijn eigenlijk niet gebakken om zo te eten. Daarvoor zijn ze te hard.
De stevige structuur betekent wel dat ze goed vocht kunnen opnemen zonder af te brokkelen. Italianen dopen ze dus eerst even in zoete wijn, zoals vin santo of in espresso.
Baci
Als een koekje het woord bacio – of het meervoud baci – in de naam heeft, dan weet je zeker dat het uit twee helften bestaat met een lekkere vulling ertussen. Bacio is het Italiaans voor kus. Twee koekjes die elkaar kussen dus!
De nootzaak van Italiaanse koekjes
Noten zijn een vast ingrediënt in heel veel Italiaanse koekjes: fijngemalen, in stukjes of heel. Meest populair zijn amandelen maar de hazelnoot volgt op korte afstand. Ze geven koekjes natuurlijk dat lekkere nootachtige maar doen ook veel voor de textuur.
Fijngemalen geven ze een brosse structuur en heel of in stukken zorgen ze voor een lekkere crunch. In sommige koekjes zoals ricciarelli en amaretti zit helemaal geen bloem. Ideaal dus als je glutenvrij eet!
7x Italiaanse koekjes
Pistachenoten worden in de Italiaanse keuken veel gebruikt. Maak ook onze semifreddo met pistache.
Bekijk ook: Italiaanse desserts voor la dolce vita