6x recepten met dorade

Dorade, ook wel bekend als goudbrasem, is een heerlijke zeevis die populair is in de mediterrane keuken en geliefd wordt om zijn delicate smaak en stevige textuur. Of je ‘m nu bakt of trekt in de soep: wij smelten voor dit visje.

Gek op een kruidenkorst? We geven je de lekkerste tips

Deze vissoort behoort tot de familie van de baarsachtigen (zeebrasem), en wordt vaak gekenmerkt door zijn zilverachtige huid en opvallende gouden strepen.De vis leeft dicht bij de bodem en komt voor in subtropische wateren, hij wordt vaak gevangen in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De vissen kunnen maximaal 70 cm lang en 7 kg zwaar worden.

Wanneer kun je het beste dorade kopen?

Het beste moment om van dorade te genieten is tijdens de warmere maanden, van lente tot vroege herfst. Dit komt omdat dorade zich tijdens deze periode in zijn optimale voedingsconditie bevindt en de smaak het meest uitgesproken is. Bij het bereiden van dorade is het belangrijk dat de vis vers is. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke smaak behouden blijft evenals de textuur.

Hoe smaakt deze vissoort?

Wat betreft de smaak, biedt dorade een milde en licht zoete smaak die niet te overweldigend is. De textuur van het vlees is stevig en sappig, wat het ideaal maakt voor verschillende bereidingen. De smaak van dorade komt het best tot zijn recht wanneer het wordt gecombineerd met eenvoudige kruiden en smaakvolle oliën die de natuurlijke smaken aanvullen zonder ze te overstemmen.

Bakken, grillen of stoven?

Je kan dorade op verschillende manieren bereiden, afhankelijk van je voorkeur. Een van onze favorieten is om hem te grillen of te bakken in zijn geheel. Daarvoor maak je enkele ondiepe insnijdingen in de zijkanten van de vis. Die vul je vervolgens met plakjes citroen, knoflook en verse kruiden zoals tijm en rozemarijn. Besprenkel de vis met olijfolie, breng op smaak met zout en peper, en bak of grill tot het vlees gemakkelijk uit elkaar valt en de buitenkant goudbruin is.

6x recepten met dorade

op de huid gebakken dorade met antiboise
Verrijk je repertoire aan visrecepten met een Franse klassieker: dorade a l’antiboise.
naar recept
dorade-delicious
dorade met kruiden van de bakplaat
Bij de meeste visboeren en viskramen kun je dorade bestellen. Hebben ze het niet op voorraad? Neem dan rode poon of zeebaars. Serveer met aardappeltjes of friet en groene salade.
naar recept
dorade van de plaat
spruitjesstoof in tomatensaus & vis in chermoula
Spruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar recept
spruitjesstoof
pikante vis (samke harra) met venkel en tahini
Samke harra is een Libanees visgerecht, waarbij de vis wordt geserveerd met een romige tahinisaus en flink wat lepels pikante chili-olie. Heb je een restje over (in het zeldzame geval), maak er dan een sandwich van. Lekker met knapperige venkel en verse kruiden.
Serveer deze hoorntjes met een van deze drie smaken tahin-ijs.
naar recept
samke harra pikante vis
zarzuela
Wel zin in vis, maar niet in gedoe? Maak zarzuela, het zusje van paella. Echt een gerecht voor visliefhebbers en perfect om te delen. Geef er veel goed brood bij, want de saus dipt heerlijk weg.
zarzuela - delicious
bouillabaisse
Bouillabaisse een armeluisgerecht? Deze geurige en goedgevulde vissoep is ideaal als mooi lunchgerecht of licht hoofdgerecht. 
naar recept
bouillabaisse-delicious
dorade van de plaat