Niets houdt een sappige dressing zo goed vast als de fijne korrels van couscous, net als rijst, quinoa en andere granen. Het zijn welwillende sponzen van smaak. Misschien heb je je favoriete recept voor de volmaakte couscous salade al gevonden, zo niet, neem dan snel een kijkje!
Het lekkerste van een couscous salade is het contrast tussen de fluffy korrels en de frisse knapper van de saladegroenten. Belangrijk dus om de techniek van het couscous maken eerst onder de knie te hebben!
De basis voor je couscous salade
Couscous wordt gemaakt van grof gemalen harde tarwe (tarwegries). Deze tarwe bevat meer gluteneiwitten dan zachtere tarwesoorten. Couscous is niet alleen de naam van het graanproduct, maar ook van het gerecht dat je ermee maakt.
Zo wordt couscous gemaakt
In de fabriek wordt tarwegries met water tot kleine deegstukjes gemixt, die dan in een soort cementmolen worden rondgedraaid tot balletjes. Deze deegbolletjes worden gestoomd zodat het zetmeel geleert en ze stevig worden. Na het stomen wordt de couscous gedroogd en gezeefd in drie formaten: fijne couscous (1 mm), medium couscous (2 mm) en de grove berkoukes.
Om thuis couscous te maken, roer je het tarwegries eerst met water tussen de vingers tot kruimeldeeg. Vaak gaat er dan tarwebloem bij en vorm je tussen je handen of met een speciale zeef korreltjes van de deegkruimels.
Ook voor een couscous salade moet je wellen
Couscous die je in de winkel koopt, is al voorgestoomd en hoef je in principe alleen maar te overgieten met hete bouillon of water. Na 5 min. wellen kun je met een vork of tussen je handen de korrels van elkaar losmaken (rullen). Dit gaat het best door de korrels eerst goed te mengen met wat olie zodat elke korrel een laagje vet krijgt. Hierdoor voorkom je dat de korrels aan elkaar plakken door het zetmeel dat tijdens het wellen water opneemt.
Wellen is een heel makkelijke en snelle methode, maar niet de lekkerste. Je wilt namelijk dat de korrels zoveel mogelijk vocht opnemen zonder dat ze papperig worden of aan elkaar kleven. Couscous is het lekkerst als de korrels zacht en luchtig zijn en lijken te smelten in je mond. De mate waarin de korrels zwellen, wordt bepaald door de hoeveelheid vocht die je erbij doet en de ruimte die de couscous heeft om te kunnen uitzetten. Zodra al het vocht is opgenomen, stopt het zwellen.
Wil je weten hoe je op de beste manier couscous lekker zacht en luchtig maakt? Je leest het in de speciale Green uitgave van delicious. Bestel het magazine hier.
6x couscous salade recepten
We hebben het begrip couscous salade iets breder getrokken, want een salade zonder sla kan nog steeds een salade zijn als je het ons vraagt. En ook parelcouscous mag meedoen, uiteraard kun je die prima vervangen door een medium couscous.
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
Zin om te stoven? 5x tajine recepten