Gezonde koekjes? Aan ieder succesvol koekjesrecept komen flinke hoeveelheden boter en suiker te pas. Je raadt het al: niet de allerbeste ingrediënten voor een energiek en fit bestaan. Toch hebben we ze wel nodig voor knapperige koekjes met body.
Écht gezonde koekjes zijn dus iets waar we vooral over blijven dromen. Toch is er ook goed nieuws: koekjes van eigen deeg zijn altijd beter voor je dan de kant-en-klare versie. Snoep dus goed met zelfgemaakt zoet!
Koekjes bakken met gezonde ingrediënten
Het ene koekje is het andere niet. Hoe meer vezels en eiwitten de ingrediënten bevatten, hoe meer ze bijdragen aan een volwaardig voedingspatroon. Het maakt dus wel degelijk verschil of je koekjes maakt van volkoren havervlokken of witte bloem, gedroogd fruit zoals dadels of suiker, en pitten en zaden als vulling gebruikt of chocolade.
Een gezond koekje op basis van noten en zaden is dus geen slecht idee, zoals amaretti en biscotti. Die bevatten net iets meer eiwitten. Of bak koekjes met volkoren granen: mueslirepen en granolarepen zijn dan misschien niet rond van vorm, onze zoete trek stillen ze wel én ze leveren fijne vezels.
Wanneer je zin hebt in zoet maar het liever een beetje gezond wil houden, ga dan voor één van deze recepten. Handige tips: gebruik het hele recept en vries de helft van het deeg in, zo heb je altijd vers koekjesdeeg binnen handbereik! Of halveer de hoeveelheden en maak een kleinere batch. Zo hoef je niets weg te gooien, omdat je precies genoeg maakt.
We hebben geen enorme lijst om je repertoire mee aan te vullen, maar wel een paar fijne opties die bittere tijden gegarandeerd iets zoeter maken.
Recepten voor gezonde koekjes
Pistachenoten worden in de Italiaanse keuken veel gebruikt. Maak ook onze semifreddo met pistache.
delicious. special: ZOET!
Of ga lekker los in de keuken met onze zalige special vol zoete bakrecepten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
BEELD: UNSPLASH.