Warm of koud: deze saffraanperen uit de oven met geurige specerijen en crunchy notenpraliné zijn een perfect toetje. Geef er een flinke schep labne bij.
Ook een lekkere combi: peer met kaas!
saffraanperen met praliné en labne
nagerecht (4 personen)
500 g magere Griekse yoghurt
4 kleine ongeschilde peren (± 550 g), gehalveerd
300 ml versgeperst sinaasappelsap
1 kaneelstokje
6 hele kruidnagels
± 15 saffraandraadjes
4 el ahornsiroop
1 el pistachenoten, in plakjes
2 tl sesamzaad
1 tl maanzaad
flink snufje zeezout
ook nodig: kaasdoek of theedoek
Hang een grote zeef boven een kom. Bekleed hem met een dubbele laag kaasdoek of een theedoek. Schep de yoghurt erin. Trek de punten van de doek bij elkaar. Draai ze samen. Laat 8 uur (of een hele nacht) uitlekken in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg de peren met de snijvlakken omlaag in een grote braadslee. Voeg het sinaasappelsap, kaneelstokje, de kruidnagels, saffraan en 1 el ahornsiroop toe. Dek af met een vel bakpapier en een vel aluminiumfolie. Bak de peren ± 30 min. tot ze bijna gaar zijn. Verwijder de folie en bakpapier. Bak ze nog ± 20 min. tot ze gaar zijn. Laat afkoelen.
Bekleed intussen een bakplaat met bakpapier. Meng in een kom de pistaches met het sesamzaad en maanzaad, wat zout en de resterende 3 el ahornsiroop. Schep het op de bakplaat en spreid het een beetje uit. Bak 11-13 min. tot het donker karamelliseert.
Laat afkoelen en breek de praliné in stukken. Serveer de peren met de labne, het vocht uit de braadslee en stukjes praliné.
TIP De labne kun je in luchtdicht afgesloten 2 dagen bewaren in de koelkast.
Bereiden ± 10 min. / uitlekken 8 uur / oven ± 1 uur en 5 min.
RECEPTEN MATT PRESTON, MICHELLE SOUTHAN, KATRINA WOODMAN FOTOGRAFIE AL RICHARDSON, JEREMY SIMONS STYLING KATRINA WOODMAN, MICHELLE NOERIANTO BEREIDING LUCY BUSUTTIL, DIXIE ELLIOTT