cheesecake basisrecept + 5 tips zodat-ie altijd lukt

cheesecake basisrecept + 5 tips zodat-ie altijd lukt

Cheesecake… daar hebben we altijd zin, dus kom maar door. En met dit basisrecept van cheesecake kan er ook nog eens niets mis gaan. Sterker nog: hiermee heb je hét recept in handen voor de perfecte cheesecake. Geef ‘m een lekkere topping naar keuze – bijvoorbeeld met fruit van het seizoen als dat er is – en klaar! Natuurlijk geven we je ook nog fijne tips & tricks.

Probeer ook eens deze ‘raw’ cheesecake met abrikozen

basisrecept cheesecake

koekjesbodem

80 g boter, gesmolten
200 g koekjes, fijngemalen (bijv. digestives, biscuitjes of bastognes)

vulling

900 g verse roomkaas
1 vanillepeul
115 g zure room
250 g suiker
5 eieren
30 g bloem, gezeefd
extra nodig: 24cm springvorm

Verwarm de oven voor op 130°C.

Maak de bodem van koekjes en boter en druk het mengsel gelijkmatig uit in de vorm. Maak het cheesecakemengsel en schenk in de vorm. Bak de cheesecake in het midden van de oven in 1½-2 uur gaar. In het midden mag hij nog wat wiebelen, dat stijft in de koelkast nog meer op.

Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur, dek hem af met aluminiumfolie en zet hem een nacht in de koelkast. Versier hem de volgende dag met de door jou gekozen topping.

5 tips voor de perfecte (echt waar!) cheesecake

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Je roert de roomkaas dan makkelijk glad en meng je zo heel gelijkmatig met de rest. Zeef de bloem door een fijne zeef.
  2. Vet de vorm dun in en leg er op maat geknipt bakpapier in (dat zorgt ervoor dat je na het bakken en koelen de taart goed uit de vorm krijgt). Smelt de boter in een steelpan tot net gesmolten. Verkruimel de koekjes en meng met de boter. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van een ingevette vorm en druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  3. Snijd het vanillestokje met een scherp mes over de lengte open en schraap er dan zoveel mogelijk merg uit.
  4. Klop eerst de roomkaas in een ruime kom helemaal glad voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Voeg de suiker, zure room, het vanillemerg, de eieren en bloem toe en klop tot een glad mengsel.
  5. Giet het mengsel in de vorm op de koekjesbodem. Zet de vorm één richel onder het midden in de oven en bak low & slow in 1½-2 uur gaar. De cheesecake is dan in het midden nog wat wiebelig maar stijft door het afkoelen en een nacht in de koelkast nog verder op.

BASISRECEPT EN TEKST rudolph van veen FOTOGRAFIE eric van lokven STYLING jan willem van riel RECEPTVARIATIES janneke philippi BEREIDING eke mariën PRODUCTIE trudelies schouten