Zie ginds komt…

In de verte deinst Pakjesboot 12 op de golven: Sinterklaas nadert vanochtend de Schiedamse haven. Inclusief een dek vol chocoladeletters, dikke brokken speculaas, pepernoten, taai-taai, marsepein en borstplaat. Bisschopswijn maken we zelf. En échte chocolademelk ook.

Bisschopswijn

1 fles rode wijn
1 sinaasappel
8 kruidnagels
1 stokje kaneel
6 el bruine basterdsuiker

Steek de kruidnagels in de sinaasappel en doe alle ingrediënten met 300 ml water in een pan. Verwarm dit al roerende, tot de suiker is opgelost. Blijf verwarmen tot het mengsel zeer heet is, maar laat het niet aan de kook komen. Laat het geheel afgesloten met een deksel circa 20-30 min. doortrekken. Giet door een zeef in (voorverwarmde, met kokend water omgespoelde) wijnglazen en serveer meteen, eventueel met een schijfje sinaasappel.


Échte warme chocolademelk

800 ml melk
ca. 100 g chocolade naar keuze

Breng in een steelpan de melk zachtjes en al roerende tegen de kook. Schenk de melk in 4 hittebestendige glazen. Geef bij elk glas ca. 25 g chocolade om in de warme melk te laten smelten. Lekker met een snufje gemalen kaneel of versgemalen chilipeper en toef ongezoete room.