zelf friet maken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De beste friet wordt elk jaar door het AD gekozen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf friet maken en dat zou zo maar eens nóg lekkerder kunnen zijn.  Volg deze delicious. stap-voor-stap en maak de lekkerste friet binnen no-time!

zelf friet maken

snack | 4 personen

1 kg lichtbloemige middelgrote aardappelen (bijv. Agria, Santé, Elba, Donald of Primera)
1½ l frituurolie, bijv. arachide-olie
evt. takje rozemarijn zout

Zelf Friet Maken Stap 1 en 2

1. Schil de aardappelen en snijd ze met een scherp mes in frieten van 
1 cm dik. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben, dat is belangrijk voor het gelijkmatig gaar worden van de frieten.

2. Spoel de frieten goed af onder koud stromend water, zodat het losse zetmeel verdwijnt. Laat de frieten uitlekken en droog ze dan goed met een schone theedoek. Tip: gebruik voor kurkdroge frieten de föhn. Hoe droger de friet, hoe beter. Houd de föhn niet te dichtbij, anders begint 
het garingsproces al.

Zelf Friet Maken Stap 3 en 4

3. Verwarm de olie in een friteuse of ruime frituurpan tot 140°C, test evt. met een thermometer of de temperatuur klopt. Bak de friet in porties gaar, ongeveer 1 middelgrote aardappel van ± 200 g per keer. Dat duurt 
5-8 min., de precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van de frieten. De frieten mogen nog niet bruin kleuren. Schud ze goed uit boven de olie, zodat er zo weinig mogelijk vet aan blijft hangen. Ze moeten makkelijk kunnen breken. 
Als je ze doormidden breekt, zie je kleine kristallen. De binnenkant van de frieten moet er als een gekookte aardappel uitzien en niet meer glazig zijn. Bij het voorbakken kleurt de friet niet, dat gebeurt pas bij het afbakken.

4. Verhoog de temperatuur van de olie nu tot 180°C en voeg evt. een takje rozemarijn toe voor de smaak. Een takje rozemarijn in het vet geeft een lekker smaakje aan de friet en zorgt er bovendien voor dat het frituurvet langer mee gaat (minder snel oxideert). Bak de friet opnieuw in niet te grote porties in 4-6 min. goudbruin. Schud de porties direct na het bakken goed uit boven de frituur.  Op dit moment vindt namelijk de grootste vetopname plaats! Schudden dus, zo hard je kunt. Bestrooi de frieten met zout als ze nog heet zijn.

Bereiden ± 35 min.

zelf friet maken basis patat - delicious