wijn & spijs: ricottabolletjes met peer

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De romige ricotta en het zachte perenvruchtvlees smelten op je tong met de honingrozemarijnsiroop. Wegspoelen is haast niet nodig maar als je dan toch een flesje opentrekt kies dan voor een zoete Riesling. Maar welke?

Zoete Rieslings hebben een heel aantrekkelijke zoet-zuurbalans. Ze zullen nooit log en zwaar worden. Toch moet je oppassen om deze te schenken bij heel zoete nagerechten. Spätlese en Auslese zijn minder zoet en geconcentreerd dan een Beerenauslese en Trockenbeeren Auslese. Mooie zoete Duitse Rieslings vind je in de Mosel-Saar-Ruwer, Rheinhessen, Pfalz en de Rheingau. Goede importeurs zijn www.degoudenton.nl, www.imperialwijnkoperij.nl en www.rieslingpartners.nl

ricottabolletjes met peer in honingrozemarijnsiroop

nagerecht (4-6 personen)

1 vanillestokje
1 bakje ricotta (à 250 g)
½ bakje mascarpone (à 250 g)
rasp van 1 (liefst biologische) citroen
poedersuiker
8 el honing
2 el fijngesneden rozemarijnnaaldjes
2-3 stevige maar rijpe handperen

Snijd het vanillestokje open en schraap er met een scherp mesje het merg uit. Meng de ricotta met de mascarpone, de citroenrasp en het vanillemerg, en roer door elkaar. Breng licht op smaak met poedersuiker. Zet weg in de koelkast.

Verwarm de honing op een heel laag vuur en voeg de helft van de rozemarijn toe. Verwarm en laat even trekken. Schil de peren en snijd in blokjes. Meng de peer met de honingsiroop. Maak met een ijstang bolletjes van het ricotta-mengsel en schep de perensiroop eromheen. Bestrooi met de overgebleven rozemarijn.

Tekst Ellen Dekkers

ricottaballetjes-delicious