soep van shiitake, sinaasappel en kip

De shiitakepaddenstoel groeit in Japan en China in het wild. Tegenwoordig wordt shiitake meestal gekweekt. Ook in Nederland gedijt deze Aziatische paddenstoel goed. Shiitake is aromatisch, heeft een stevige bite en wordt zowel gedroogd als vers verkocht. Voor stoofgerechten en soep van shiitake worden vaak gedroogde shiitakes gebruikt. Die zijn nog aromatischer van smaak. Shiitakes zijn het hele jaar te koop.

Zo maak je de allerlekkerste burger met bacon en shiitake…

lichtgebonden soep van shiitake, sinaasappel en kip

voor- of lunchgerecht | 4 personen

1 grote (bio)sinaasappel
2 venkelknollen
1 winterwortel
1 ui
50 g gedroogde shiitake
2 kippenbouten
3 takjes verse dragon
100 g verse shiitake
evt. ook nodig: mandoline

Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap eruit. Houd het venkelgroen apart en snijd 1 venkel, de wortel en ui in grote stukken. Breng 1½ l water en het sinaasappelsap met de shiitake, kip, 2 takjes dragon, sinaasappelschil, wortel, ui en stukken venkel tegen de kook aan en laat 30 min. op laag vuur trekken.

Haal het kippenvlees los van het bot, trek het in dunne reepjes en snijd de verse shiitake in plakjes. Halveer de tweede venkelknol tussen de stelen en snijd beide helften in flinterdunne plakjes (met een mandoline).

Zeef de gedroogde shiitake-bouillon. De gekookte groenten en shiitake worden niet gebruikt. Voeg de verse shiitake, kipreepjes, venkel en de blaadjes van het laatste takje dragon toe en warm de soep nog 5 min. door.

Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met het venkelgroen.

Bereiden ± 45 min.

TIP Liever een wat meer gebonden soep? Smelt 25 g boter in een pan, voeg 25 g bloem toe en verwarm 2-3 min. Voeg de helft van de gezeefde bouillon toe en mix goed met een garde tot de soep bindt. Schenk de rest van de bouillon erbij en breng de soep al roerend tegen de kook aan. Voeg de shiitake, dragon, kip, en dragon toe en warm nog even door.

RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEWERKING DOSIA BREWER

 

soep van shiitake