Dit heerlijke voorgerecht maak je in een handomdraai met verse sardines. Serveer ze met een Italiaanse salsa gemaakt van oud brood, kruiden en rode peper.
sardines van de grill met kruidige broodsalsa
voorgerecht | 4 personen
50 g zuurdesembrood zonder korst
4 el rodewijnazijn
4 el pijnboompitten
3 el extra vierge olijfolie + extra voor het bestrijken
1 rode peper, fijngehakt
4 el grof gesneden platte peterselie
2 el grof gesneden verse oregano
4 el grof gesneden basilicumblaadjes
8 grote of 16 kleine sardines, schoongemaakt
citroenpartjes en rucola voor erbij
Scheur het brood in grove stukken, doe het in een kom en schenk er koud water over. Laat het brood ± 15 min. weken. Giet het vocht af en knijp het brood goed uit. Besprenkel het brood met de azijn.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en schep ze door het brood. Voeg de olie, rode peper en verse kruiden toe.
Verhit een barbecue/grillpan. Dep de sardines droog met keukenpapier, bestrooi ze met zout en peper en bestrijk ze met een beetje olijfolie. Rooster de sardines in 2 delen 2 min. aan elke kant, keer ze halverwege met een spatel en vork. Leg ze op een grote schaal of verdeel ze over 4 borden. Geef de broodsalsa erbij. Serveer met citroenpartjes om erover uit te knijpen en garneer met wat rucola.
Bereiden ± 20 min. / weken ± 15 min.
RECEPT YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS