paasbrood

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het begint met slechts 3 basisingrediënten: meel, water en gist. En ok…een snufje zout. That’s all. Niets houdt je dus tegen om dit paasbrood te maken!

Nog meer broodideeën voor Pasen.

paasbrood

brood | voor 1 paasbrood

LET OP: BEGIN EEN DAG VAN TEVOREN

voordeeg
3 g verse gist
200 g lauw water (± 15°C)
200 g bloem

deeg
800 g patentbloem
20 g zout
77 g verse gist
125 g roomboter
400 g volle melk (op kamertemperatuur)
10 g witte basterdsuiker
500 g tutti frutti, grof gesneden
250 g gewelde rozijnen
200 g pure chocolade, in kleine stukjes
200 g notenmix (geen walnoten), geweekt, uitgelekt en grof gehakt
20 g citroenrasp (liefst van een biologische citroen)

Los in een maatbeker de gist op in het water, voeg de bloem toe en roer alles met een lepel glad. Dek af met plastic. Zet 12 uur weg op kamertemperatuur.

Meng de patentbloem, het zout, de gist, roomboter, melk en basterdsuiker samen met het voordeeg tot een soepel deeg. Doe dit bij voorkeur in een keukenmachine of in een broodmachine. Je kunt het ook met de hand goed mengen in een kom.

Weeg 350 g van het deeg af, doe dit in een plastic kom/bekken. Bedek met een deksel, plastic folie (zorg wel dat er iets lucht bij kan komen) of met bubbeltjes plastic. Laat het deeg 45 min. rijzen op kamertemperatuur.

Werk met je handen de tutti frutti, rozijnen, chocolade, notenmix en citroenrasp door de rest van het deeg. Laat ook dit deeg afgedekt met plastic 30 min. rijzen in een plastic kom of metalen bekken.

Verdeel het deeg met de vulling in 5 gelijke stukken van 450 g en vorm van elk een bol zoals beschreven bij het boerenbrood met rogge (zie elders): druk elk stuk voorzichtig plat tot ongeveer een vierkant. Vouw de vierkanten eerst in de lengte en dan in de breedte dubbel tot er weer vierkanten ontstaan. Trek de hoeken van elk vierkant naar onderen naar elkaar toe zodat de bovenkant van het deeg iets onder spanning komt te staan en vorm zo een mooie bol.

Verdeel het ongevulde deeg in 5 stukken van 70 g. Laat al het deeg – gevuld en ongevuld, nogmaals 20 min. op een bebloemde bakplaat onder plasticfolie rijzen.

Rol elk stuk ongevulde deeg heel dun uit tot een ronde lap en vouw om een bol gevuld deeg, druk het aan de onderkant van de bol dicht. Herhaal dit met alle deegbollen. Laat de ingepakte deegbollen nogmaals, afgedekt met plastic, gedurende 45 min. rijzen (narijs).

Leg evt. een chamotte-steen in de oven en verwarm op 205ºC gedurende een half uur. Zet de oven uit. Leg de paasbroden op de chamotte-steen of bakplaat in de oven. Giet een kop water over de bodem van de oven (het water veroorzaakt stoom die nodig is bij het bakken van de broden). Sluit de oven en wacht 5 min. Zet de oven dan op 185ºC.

Bak 30 min. tot het brood goudbruin, luchtig en knapperig is.

Bereiden 50 min. | rijzen 14 uur | oven 30-35 min.

paasbrood - delicious