fruitsalade met oranjebloesem en couscous

Nadie & Merijn: ‘Wij wijken regelmatig af van het traditionele kookpad, maar bij het stoven van couscous houden wij ons netjes aan de oude regels. Er is maar een manier om couscous echt lekker, luchtig en rijk van maak te krijgen en dat is door te stomen in een couscoussiere. Stoom, afhankelijk van het formaat van je couscouspan, 500 g of 1 kg couscous. Wil je snelle, kant-en-klare couscous achter de hand hebben? Bijvoorbeeld voor deze fruitsalade. Vries dan porties gestoomde couscous in en ontdooi die vlak voor je ze nodig hebt door ze nogmaals te stomen in de couscouspan of een paar minuten in de magnetron te ontdooien.

oranjebloesem-fruitsalade met couscous en honing

nagerecht | 8-10 personen

gestoomde couscous
500 g fijne couscous*
1 el arachideolie
fijn zeezout
100 g gezouten boter

oranjebloesem-fruitsalade
100 g gedroogde abrikozen
2 el oranjebloesemwater*
1 granaatappel
4 rijpe vijgen
1 bakje frambozen
1 bakje kleine aardbeien
500 ml Turkse yoghurt*
vloeibare bloemenhoning
ook nodig: couscoussière of ruime stoompan

Stoom de couscous in een couscoussière** of stoompan: breng hiervoor ruim water aan de kook in het onderste deel. Besprenkel de couscous met 100 ml warm water, ½ tl zout en de olie en blijf ondertussen met je handen de korrels loswrijven. Doe de vochtige couscous in het bovenste deel, druk met je vinger 2 à 3 gaatjes in de couscous en stoom 10 min. met de deksel op de pan. Stort de gestoomde couscous op een hele grote schaal, laat iets afkoelen en besprenkel met ± 50 ml water, blijf de korrels goed loswrijven met je hele handpalm en vingers. Stoom dan de couscous weer voor de tweede keer 10 min. Herhaal het storten, besprenkelen en loswrijven en stoom dan voor de derde en laatste keer. Roer met een houten lepel los en wrijf er de boter en eventueel nog wat extra zout door. Laat de couscous afkoelen.

Snijd voor de oranjebloesem-fruitsalade de abrikozen in smalle reepjes, meng in een kom met het oranjebloesemwater en laat weken. Open de granaatappel en haal de pitjes los. Zo gaat dat gemakkelijk: snijd met een scherp mes het kroontje eruit, dan kun je nu met je duimen in het gat van het kroontje de granaatappel openbreken en de pitjes uit de vliesjes halen. Zorg dat er geen witte vliesjes meekomen, die zijn bitter.

Snijd de vijgen in smalle partjes. Halveer voorzichtig de frambozen. Halveer de aardbeien of laat ze heel. Meng het fruit voorzichtig met de abrikozen. Serveer met de couscous en geef de yoghurt met honing er apart bij.

* Te koop bij mediterraan winkels

Bereiden ± 70 min.

PRODUCTIE, RECEPTEN, FOODSTYLING NADIA ZEROUALI & MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

fruitsalade-delicious