noedels met buikspek en gamba’s

Speklapjes op de barbecue, maar dan delicious.style. Wij gaan voor een flink stuk buikspek aan één stuk en husselen hem door een berg glasnoedels, samen met kleine gamba’s.

noedels met buikspek en gamba’s

hoofdgerecht | 10-12 personen

750 g buikspek aan 1 stuk, zonder zwoerd
¾ el korianderzaad
¾ el suiker
2 tenen knoflook
2 el olie
200 g rauwe gepelde kleine gamba’s
1 rode peper, in dunne ringen
500 g glasnoedels (toko)
3 bosuitjes, in dunne ringen gesneden
blad van 1 bos koriander, fijngesneden
rasp van 2 (bio)limoenen
evt. ook: wegwerp bbq-tray (supermarkt)

dressing 
2 el sojasaus
1 el vissaus
½ el sesamolie
3 el zonnebloemolie

Verhit de kooltjes in een barbecue 30 min. van tevoren, zodat ze witheet zijn as je het vlees gaat roosteren, met gebruik van een deksel. Als je de temperatuur kunt regelen, houd dan 180ºC aan. Of verwarm de oven voor op 180°C.

Kerf het vlees op de vetkant als volgt in: snijd net zo diep als het vet dik is, net tot tegen de vleesrand. Maak zo op 2 cm van elkaar inkervingen in het vet.

Maal in een vijzel het korianderzaad, de suiker, knoflook en 12 g grof zeezout fijn en bestrijk het buikspek hiermee aan alle kanten. Leg het vlees op een goed hete barbecue (liefst op een aluminium wegwerptray met gaatjes), sluit af met een deksel en rooster in 45-55 min. gaar. Laat het vlees dan eerst afgedekt een kwartier rusten. Snijd het in plakjes en dan in dunne reepjes.

Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de gamba’s met de rode peper tot de gamba’s roze zijn.

Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Bereid de glasnoedels volgens de beschrijving op het pak en laat 3 min. staan. Knip ze evt. kleiner. Meng de glasnoedels met de bosui, koriander, gamba’s en het vlees. Meng met de dressing en roer de limoenrasp erdoor.

Bereiden ± 20 min. / barbecue of oven ± 1 uur.

noedels met buikspek en gamba's | delicious