Zin in zoet en rood fruit? Dit is het perfecte dessert na een maaltijdsalade. De combinatie van chocolade met amaretti maakt dit toetje feestelijk. De flensjes zijn een leuk nagerecht voor in het weekend, met een feestdag of gewoon als je er zin in hebt!
Nagerecht (4-6 personen)|
voor de crème:
2½ dl melk
½ vanillestokje, opengesneden
50 g bittere chocola, in stukjes
25 g bloem, gezeefd
1 ei
2 eierdooiers
snuf zout
70 g suiker
25 g boter
12 amaretti (Italiaanse bitterkoekjes), fijn verkruimeld
voor de flensjes:
90 g bloem
20 g suiker
2 eieren, gesplitst
zout
2 dl melk
2 el rum
boter of margarine om in te bakken
poedersuiker
evt. 100 gr frambozen
Voor de crème: breng de melk met het vanillestokje al roerend aan de kook en neem dan van het vuur. Laat de melk ± 30 min. staan. Schraap het vanillemerg uit het stokje en roer dit door de melk. Breng in een pan water aan de kook, neem de pan van het vuur en zet er een diep bord op. Laat de chocolade in het bord, onder af en toe roeren, smelten. Meng in een steelpan de bloem met het ei, de eierdooiers, zout en de suiker. Voeg in beetjes al roerend de vanillemelk toe, tot een glad mengsel ontstaat. Verwarm de crème (niet koken!) al roerend op laag vuur tot deze lekker dik is. Schenk de crème in een kom en roer er de gesmolten
chocolade, 1-2 el water, boter en amaretti door. Roer goed totdat een gladde crème ontstaat. Laat de crème onder af en toe roeren afkoelen. Voor de flensjes: meng met de mixer in een kom de bloem, suiker, eierdooiers, zout, melk en rum tot een gladde massa. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en schep ze luchtig door het beslag. Bak in kleine beetjes boter, op middelhoog vuur, kleine dunne flensjes van het beslag. Houd de flensjes tot gebruik warm (op een bord op een pan met kokend water). Vul de flensjes met de crème. Bestrooi vlak voor het serveren met wat poedersuiker en garneer evt. met wat frambozen.
Bereiden: ± 40 min. / Trekken: ± 30 min.
Kcal p.p.: ± 550 | Koolhydraten p.p.: ± 70 g