nr.1 foodmagazine

zoete & hartige panfocaccia

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Heerlijk voor bij de lunch, salade of het onbijt: deze panfocaccia’s. Je kunt naar eigen smaak ingrediënten toevoegen of weglaten. 

zoete & hartige panfocaccia

Met 1 deeg maak je 4 focaccia’s voor bij de borrel, weekendlunch, maaltijdsoep of
-salade en voor bij het zondagontbijt.

lunch- of bijgerecht (4 focaccia’s) v

500 g bloem
1 zakje gedroogde gist (7 g)
3 el olijfolie

zoete focaccia
100 g gewelde gedroogde abrikozen
1 zakje vanillesuiker
1 el fijne kristalsuiker
1 tl gemalen kaneel

hartige focaccia
25 g zwarte olijven, in stukjes
1 el verse tijmblaadjes
25 g zongedroogde tomaten in olie (pot), in stukjes
2 el fijngehakte basilicumblaadjes
½-1 el grof zeezout
extra vergine olijfolie en poedersuiker, om te besprenkelen/bestrooien
ook nodig: 2-4 ovenvaste koekenpannen (of ovenschaaltjes) van 16 Ø

Strooi 1½ tl zout in een kom. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in het midden en doe er het gist in. Voeg langs de rand de olijfolie en in het kuiltje 250 ml handwarm water toe. Kneed alles met de mixer of in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Kneed voor het hartige deel door de helft van het deeg de olijven, tijmblaadjes, tomaatjes en basilicum. Kneed voor het zoete deel door de andere helft van het deeg de abrikozen, vanillesuiker, kristalsuiker en kaneel. Vorm van beide deegsoorten een bal en laat onder een schone keukendoek 1 uur rijzen.
Vorm van elk deeg 2 platte broden van 16 cm Ø. Leg ze in ovenvaste (koeken)pannen (of ovenschalen) en laat nogmaals afgedekt 30 min. rijzen. Verwarm halverwege de rijstijd de oven voor op 200ºC.

Druk met je vingertoppen – of gebruik de steel van een houten lepel – kuiltjes in de focaccia. Bestrooi de hartige focaccia’s met het zeezout. Bak ze in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin en gaar. Besprenkel de hartige focaccia’s royaal met olijfolie en bestrooi de zoete focaccia’s met poedersuiker.

Bereiden ± 30 min. / wachten ± 1½ uur / oven ± 25 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKINGTRUDELIES SCHOUTEN

panfocaccia