venkel-radicchiosalade met parmezaanchips

venkel-radicchiosalade met parmezaanchips

Deze Italiaanse venkel-radicchiosalade met parmezaanchips is heerlijk om in de tuin te eten en nog gezond ook. Van deze salade kun je gerust nog een tweede portie opscheppen. 

Wil je weten wat je nog meer kunt maken met venkel? Klik dan hier voor inspiratie!

venkel-radicchiosalade met parmezaanchips

lunch- of bijgerecht (4 personen)

50 g geraspte parmezaanse kaas
1 el lijnzaad (natuurwinkel)
1 venkel*, in flinterdunne plakjes
1 struikje radicchio, in dunne reepjes
micropeterselie, ter garnering
evt. ook nodig: mandoline
vinaigrettte
8 ansjovisfilets* op olie, uitgelekt en fijngesneden
3 el fijngesneden krenten
60 ml rodewijnazijn
80 ml extra vergine olijfolie

Verwarm de oven voor op 225°C. Vet een bakplaat in en bekleed met bakpapier. Meng in een kom de parmezaanse kaas met het lijnzaad en strijk glad en gelijkmatig uit op het bakpapier. Bak in 3-5 min. krokant. Niet te donker, want dan wordt de parmezaan bitter. Neem uit de oven, laat afkoelen en breek in grove stukken.

Klop in een kom alle ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar.

Verdeel de venkel en radicchio over borden en besprenkel met vinaigrette. Bestrooi met de cress en leg de parmezaanchips erop.

* Flinterdunne plakjes schaaf je makkelijk op een mandoline, te koop bij kookwinkels. Kies liefst een goede kwaliteit ansjovis. Evt. kun je de ansjovisfilets even in lauwe melk weken, dan worden ze wat minder zout. Dep ze goed droog.

Bereiden ± 15 min. / oven ± 5 min.

RECEPTEN SAMANTHA COUTTS FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS VOEDINGSDESKUNDIGE KAREN KINGHAM BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN