Gastchef Reitse Spanninga is eigenaar van Restaurant ’t Plein in Joure. Reitse geldt als de koning van het buiten koken en draagt zijn kennis over in workshops en in z’n boeken. Hij maakt altijd zijn eigen een goddelijke kruidenolie die geweldig is voor het bestrijk van vlees en vis voor de bbq.
kruidenolie
1 l zonnebloemolie of extra vierge olijfolie
4 teentjes knoflook, gepeld
2 sjalotten, gepeld
tijm, peterselie, salie, koriander, rozemarijn
2 limoenen, gehalveerd
Meng alle ingrediënten met versgemalen zout en peper en laat de kruiden 2 dagen intrekken. Je kunt de olie gebruiken voor het bestrijken van vlees en vis. Denk erom niet te veel (bij de directe methode) anders drupt het vlees op de branders of kolen en ontstaan er vlammen die je vlees verbranden.
Tip: zeef de olie na 2 weken anders gaan de ingrediënten schimmelen. Het beste is om de olie 5 min. te verhitten tot 100˚C en daarna is de olie zeker 3 weken houdbaar.
Bereiden ± 10 min. / intrekken ± 2 dagen.
Kruidenolie, per 100 ml ± 880 kcal/ 0 g eiwit / 99 g vet / 0 g koolhydraten
Recept: Reitse Spanninga