basiskoekjesdeeg

Niets zo heerlijk als homemade koek en snoep. En de lekkernijen in ons bakboek zien eruit alsof ze rechtstreeks bij de patisserie zijn gekocht. Vandaag: dubbele jamkoekjes in hartvorm!

 

Dit deeg vloeit tijdens het bakken nauwelijks uit, waardoor de koekjes hun vorm mooi behouden. Toch is het een prachtig soepel deeg, dat gemakkelijk uitrolt.

basiskoekjesdeeg

zoet | 30 stuks

130 g boter, op kamertemperatuur
185 g kristalsuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
280 g bloem, gezeefd
½ tl bakpoeder, gezeefd

Klop met de mixer in een ruime kom de boter en suiker zeker 10 min. tot het luchtig en crèmig is. Voeg het ei en de vanillesuiker to en klop tot alles goed is opgenomen. Voeg dan in delen de bloem, het bakpoeder en een snuf zout toe en spatel het luchtig door het beslag, zodat het een soepel deeg wordt. Leg het deeg afgedekt minimaal 30 min. in de koelkast.

dubbele jamkoekjes

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Rol het deeg iets dunner uit dan in het basisrecept en steek er naar wens vormpjes uit. Steek uit de helft van de koekjes ook een kleiner vormpje uit in het midden van het deeg.

Kook de inhoud van ½ potje frambozenjam op laag vuur iets in en breng evt. met wat citroensap extra op smaak. Leg telkens een heel koekje op de ingevette

 

bakpleet, strijk daarover een dun laagje frambozenjam, maar laat de randen vrij. Leg daarop steeds een uitgestoken koekje en druk de randen licht aan. Bak de koekjes in 12-15 min.

bakboek

 

koekjesdeeg-delicious