Jamie’s appels

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious.lezeres W. van Hoeven: ‘Ik heb een vraag over het recept van de appels uit de oven van Jamie Oliver uit het delicious. novembernummer. Hierin staat namelijk ‘doe het mengsel met het grootste deel van de amandelen en de rest van de ingrediënten…’Die rest bestaat uit: 75 gram rozijnen, 1 sinaasappel, 1 citroen en een flinke theelepel mixed spice. Maar er staat nergens, wat je met die sinaasappel en citroen moet doen. Alleen het sap of ook de schil gebruiken? Bovendien is overduidelijk te zien, dat Jamie de appels een inkeping rondom geeft, maar ook dat staat niet beschreven in de tekst’.

Redactie delicious. ‘Helaas is er in het recept een foutje geslopen. Van de sinaasappel en de citroen gebruik je zowel het sap als de rasp van de schil. En in de appel maak je met een mes rondom een inkeping in het midden van de appel. Voor de volledigheid geven wij je hieronder nogmaals het juiste recept’.


Appels uit de oven
nagerecht (4 personen)

Dit is een absolute klassieker onder desserts – echt een heel eenvoudige en fantastische manier om appels op te maken. Zowel kinderen als volwassenen zijn er gek op. Een ideaal nagerecht, want appels zijn het hele jaar door verkrijgbaar en ook nog eens lekker goedkoop.

50 g ongezouten boter
4 stevige friszure appelen bijv. Elstar
2 laurierblaadjes, gedroogd of vers
2 kruidnagels
50 g geschaafde amandelen
100 g lichte basterdsuiker
75 g rozijnen
rasp en het sap van 1 sinaasappel en 1 citroen
flinke tl mixed spice** (evt. vervangen door tl koekkruiden)
1 borrelglas brandy of whisky

vanilleroomijs, crème fraîche of custardvla, voor erbij

Neem de boter 15-30 min. voordat je aan de gang gaat uit de koelkast, zodat die alvast een beetje zacht kan worden. Verwarm de oven voor op 180°C (gasstand 4). Gebruik een appelboor om de klokhuizen uit de appels te verwijderen en maak met een scherp mes het gat wat groter. Maak ook met het mes rondom een inkeping in de appel. Leg de appels in een braadslede. Verkruimel gedroogde laurierblaadjes tot kleine stukjes of hak verse laurier fijn. Doe de laurier met de kruidnagels in een vijzel en stamp alles fijn. Doe het mengsel met het grootste deel van de amandelen en de rest van de ingrediënten in een grote kom. Meng alles met je handen goed door elkaar en knijp de smaken in de boter. Vul de holtes in de appel met dit mengsel en gebruik de laatste restjes om de buitenkant mee in te wrijven. Schep de rest van de amandelen door het in de kom achtergebleven vocht en strooi ze over de appels. Zet de appels 30-40 min. in de oven, tot ze goudbruin en zacht zijn. Neem uit de oven en laat ze 5 min. afkoelen. Leg 1 appel op elk bordje en schep de heerlijke gekarameliseerde vloeistof uit de braadslede erover.

Deze appels zijn echt helemaal te gek met een flinke schep vanilleroomijs, crème fraîche of custardvla.

** Bestaat uit een mengsel van gemalen kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, korianderzaad, gember en piment.

Bereiden ± 20 min / rusten ± 35 min / oven ± 40 min.