risotto met prei en mosselen

Janneke Philippi kookt het liefst zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Zo ook met mosselen. Als die op dit moment niet in het seizoen zijn, ga je lekker voor Hollandse garnalen!

risotto met prei en mosselen

hoofdgerecht (4 personen)

1 kg panklare mosselen
2 el olijfolie
2 sjalotten, fijngesneden
600 g prei, in ringetjes
300 g risotto
300 ml droge witte wijn
125 ml crème fraîche
100 g babyspinazie + extra voor erover
rasp van 1 (bio)citroen

Controleer de mosselen, gooi schelpen die stuk zijn weg. Doe de mosselen met 100 ml wijn en royaal peper in een hapjespan. Leg de deksel op de pan en breng aan de kook. Kook 5-6 min., tot alle schelpen open staan en schud af en toe om, zodat de mosselen gelijkmatig garen.

Verhit intussen de olijfolie in een wijde pan met dikke bodem. Fruit de sjalot 1 min. Schep de prei erdoor (houd wat groene preiringen achter voor de garnering) en bak 4 min. zachtjes mee. Schep dan de risotto erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn.

Schenk intussen het mosselkookvocht uit de pan door een fijne zeef. Houd de mosselen warm in de pan met de deksel erop. Vul het mosselkookvocht met water aan tot 1 l.

Schenk de wijn bij de risotto en laat de rijst de wijn zachtjes kokend en af en toe roerend opnemen. Voeg steeds een flinke soeplepel aangelengd mosselkookvocht toe en laat de rijst ook deze zacht kokend opnemen voordat je een nieuwe schep toevoegt. Roer regelmatig en kook de rijst zo in ± 20 min. gaar.

Neem de risotto van het vuur. Schep de crème fraîche, de spinazie en citroenrasp erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de mosselen over de risotto en leg een deksel op de pan. Laat de risotto 3 min. rusten. Garneer met wat spinazie en prei.

Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

risotto met mossellen-delicious