pizza met perzik en geitenkwark

pizza met perzik en geitenkwark

Wat een topper: pizza met perzik en geitenkwark. Zelfgemaakt, dus superlekker. De combi van kwark en fruit maakt ‘m heel bijzonder. Geen rijpe perziken te vinden? Kies dan voor ander steenfruit: nectarines, abrikozen of pruimen. Stook je oven heet en bak komend weekend voor je vrienden deze zoete pizza!

pizza met perzik en geitenkwark

hoofdgerecht (2 pizza’s, 4 personen) | vega

½ hoeveelheid pizzadeeg (zie recept hieronder)
50 g boter, gesmolten
50 g fijne kristalsuiker
200 g geitenkwark*
2-3 rijpe perziken, in plakjes
1 el pistachenoten, grof gehakt
2 el ahornsiroop, om te besprenkelen
evt. lavendelbloemetjes (onbespoten), om te garneren
ook nodig: taartvorm van 23 cm Ø

Verwarm voor de pizza met perzik en kwark de oven voor op 220°C.
Vet de taartvorm in met gesmolten boter. Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol 1 stuk uit tot een cirkel van 23 cm Ø. Bekleed hiermee de bodem en randen van de taartvorm. Bestrijk gul met gesmolten boter en bestrooi met de helft van de suiker. Rol het tweede stuk deeg uit en leg het op het deeg in de vorm. Dek af met plasticfolie en zet 20 min. weg om het deeg iets te laten rijzen.

Meng de geitenkwark met de rest van de suiker en strijk het uit over het deeg. Verdeel er de plakjes perzik over. Bak de pizza
15-20 min. tot hij knapperig en goudbruin is. Strooi er de pistachenoten over, besprenkel
met de ahornsiroop en garneer evt. met lavendel.

* Geitenkwark is te koop bij natuurwinkels en kaaswinkels. Vervang evt. door gewone kwark of zachte geitenkaas. Ahornsiroop koop je bij supermarkten en biologische winkels. Ga voor lavendelbloemetjes naar natuurwinkels of bestel ze online.

Bereiden ± 15 min. / rijzen ± 20 min. / oven ± 15 min.
p.p. ± 510 kcal / 13 g eiwit / 19 g vet / 72 g koolhydraten

pizzadeeg basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) |vega

500 g brood- of pizzabloem* + extra bloem
2 tl gedroogde instantgist
2 tl zout
1 tl suiker
300 ml handwarm water
1½ el olijfolie + extra voor invetten

Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de gist aan de ene kant van de kom toe en het zout en de suiker aan de andere kant. Maak in het midden een kuiltje en schenk het water en de olie erin. Roer vanuit het midden totdat alles goed gemengd is. Kneed door tot het deeg loskomt van de kom. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed 5 min. Besprenkel een kom met olijfolie, leg het deeg erin en draai het deeg om, zodat het met olie bedekt is. Dek af met een schone theedoek en zet 1 uur weg tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed het deeg in de kom kort door om de luchtbellen eruit te laten ontsnappen. Leg het dan op een met bloem bestoven werkvlak. Bereid het deeg verder volgens het recept van de pizza van je keuze.

* Brood- of pizzabloem is bloem met een hoog glutengehalte. Te koop bij Italiaanse delicatessenzaken, biologische winkels en online.

Bereiden ± 15 min. / rijzen ± 1 uur
p.st. ± 470 kcal / 16 g eiwit / 5 g vet / 90 g koolhydraten

pizzasaus basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) | vegetarisch

1 el olijfolie
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tl fijngesneden verse majoraan of oregano
1 blik tomatenblokjes (400 g)
snuf suiker
snuf cayennepeper

Doe alle ingrediënten in een pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook en roer regelmatig. Zet het vuur wat lager en laat de saus 10 min. zachtjes koken tot hij dikker is, roer regelmatig. Proef en breng op smaak met zout. Laat voor gebruik afkoelen.

Bereiden ± 20 min.
p.st. ± 45 kcal / 1 g eiwit / 3 g vet / 4 g koolhydraten

RECEPTEN LOUISE PICKFORD & MARY CADOGEN
FOTOGRAFIE IAN WALLACE STYLING LOUISE PICKFORD