ossenstaart met abdijbier en tomaat

Vaak te vinden in soep, maar net zo lekker in een stoof. Heerlijk met een vers afgebakken focaccia. Janneke tipt: ‘Ik haal het vlees na het stoven al in de keuken van het bot. Je kunt er ook voor kiezen de stukken ossenstaart met been te serveren. Op een stoere plank bijvoorbeeld, met een kommetje saus en een stuk brood.’ 

Maak deze gnocchi als bijgerecht!

ossenstaart met abdijbier en tomaat

hoofdgerecht (4-6 personen)

3 el olijfolie
1 ossenstaart van ± 1,5 kg, in stukken (vraag je slager)
2 uien, gesnipperd
1 prei, in ringen
2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 blikje tomatenpuree (à 70 g)
1 flesje donker abdijbier (à 300 ml)
250 ml vleesbouillon
1 blik tomatenblokjes (à 400 g)
2 takjes rozemarijn
handvol geraspte parmezaanse kaas

Verhit de olijfolie in een stoofpan. Bak de stukken ossenstaart bruin aan en neem ze uit de pan. Bak in het bakvet de ui met de prei en knoflook ± 3 min. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 min. mee.

Schenk het abdijbier in de pan en roer de aanbaksels met een spatel los. Voeg het blik tomatenblokjes en de bouillon toe. Breng tegen de kook.

Draai het vuur laag maar zorg dat ‘t blijft borrelen. Leg de ossenstaart met de rozemarijn terug in de pan. Stoof de ossenstaart afgedekt zeker ± 4 uur, of tot het vlees makkelijk van het bot loslaat. Haal de stukken ossenstaart uit de pan. Verwijder de takjes rozemarijn uit het stoofvocht. Haal het vlees met een vork van de botten en verdeel het in plukjes. Meng het vlees met parmezaanse kaas door het stoofvocht en breng op smaak met peper. Lekker met speltgnocchi met spinazie** en focaccia.

bereiden ± 30 min./stoven ± 4 uur

RECEPTEN EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE EN STYLING SERGE PHILIPPI BEWERKING MERIJN TOL

ossenstaart