‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt

‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt

Ook verzot op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Deze ‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt is een snelle versie van een eeuwenoude klassieker.

Deze salade van witte kool en tahin-citroendressing is een heerlijk voorgerecht! 

‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt

hoofdgerecht (4-6 personen)

1 bloemkool à 800 g, in roosjes
4 tenen knoflook
1 rode ui, grof gesneden
1 bos koriander, worteltjes schoongemaakt, blaadjes en steeltjes fijngesneden
½ bos peterselie, blaadjes en steeltjes fijngesneden
200 g amandelmeel
350 g lamsgehakt
2-3 el ras el hanout
250 ml olijfolie om te bakken
knoflooksaus of hummus, komkommerschijfjes,
tomatenpartjes, muntblaadjes,
groene olijven en zoetzure groenten (pot), voor erbij

Houd 300 g bloemkoolroosjes apart. Hak in de keukenmachine de rest van de bloemkool inclusief stronk met de knoflook, ui, koriander, peterselie tot korrels. Doe in een grote kom. Meng het amandelmeel, het gehakt en 1-2 el ras el hanout erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Draai tot balletjes ter grootte van een walnoot.

Verhit de olie in een diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de apart gehouden bloemkoolroosjes onder af en toe omscheppen 4-5 min. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met de rest van de ras el hanout en 1 tl zout.

Bak in dezelfde pan de falafelballetjes met een paar tegelijk in 5-6 min. gaar en goudbruin, waarbij je ze halverwege keert. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de gebakken bloemkool, knoflooksaus of hummus, tomaten, muntblad, komkommer, olijven en zoetzure groenten.

* Ras el hanout koop je bij ruim gesorteerde supermarkten en winkels met Midden- Oosterse producten.

Bereiden ± 50 min.

RECEPTEN EN BEREIDING SAMANTHA COUTTS FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING DOSIA BREWER

Nog veel meer lekkere gerechten met vlees vind je in delicious. hét vleesboek. Bestel het in onze webshop en geef het cadeau!