gekruide zuurkool met rookworst

Niet elke aardappel is geschikt voor stamppot. Voor een lekkere, smeuïge puree heb je kruimige aardappels nodig. Deze aardappels, ook wel droogkokers genoemd, worden zacht tijdens het koken. In de winter kun je voor deze stamppot bijvoorbeeld eigenheimer, bildstar, irene, bint, frieslander of biologische raja gebruiken. Zo’n zalvige puree is een goede tegenhanger voor een slow gestoofde zuurkool met specerijen én slagersrookworst.

gekruide zuurkool met rookworst

hoofdgerecht | 4 personen

100 g boter
1 tl karwijzaad
500 g uien, in ringen
1 el bruine basterdsuiker
1 flesje bruin bier (bijv. Leffe) of oud bruin
200 ml kippenbouillon
500 g zuurkool
2 kruidnagels
10 jeneverbessen, gekneusd in een vijzel
1 steranijs
1 kg kruimige aardappels, geschild, gehalveerd
1 rookworst
300 ml volle melk
½ tl nootmuskaat
grove mosterd en uitgebakken spekjes, voor erbij

Smelt 50 g boter in een pan en bak het karwijzaad ½ min. Voeg de ui en suiker toe en bak ze op laag vuur ± 15 min. tot het begint te kleuren, schep regelmatig om. Schenk het bier en de bouillon in de pan en voeg de zuurkool, kruidnagels, jeneverbessen en steranijs toe. Breng alles aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat het gerecht ± 1 uur en 30 min. zachtjes stoven. Neem de laatste 30 min. de deksel van de pan, zodat de zuurkool langzaam droog kan koken, schep regelmatig om. Verwijder de kruidnagel en de steranijs.

Maak intussen de aardappelpuree. Kook de aardappels in ± 20 min. gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken en warm de rookworst de laatste 10 min. mee.

Verhit intussen in een steelpan 50 g boter en melk tot de melk kookt. Neem de rookworst uit de pan, giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en de nootmuskaat. Serveer de zuurkool met de aardappelpuree en een stuk rookworst. Lekker met grove mosterd en gebakken spek.

Dit gerecht leent zich ook prima voor een stamppot. Meng de puree en zuurkool dan goed door elkaar en voeg nog een paar el grove mosterd toe.

RECEPT EKE MARIËEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

Dit recept komt uit delicious. januari 2014