sinaasappelmisérable

Misérable met sinaasappelcrème is hét feestgebak in en rond Maastricht! 2 lagen luchtig amandelbiscuit met daartussen dikke sinaasappelcrème au beurre. Romig en fris tegelijk, kortom verrukkelijk! Maak deze makkelijke taart een dag van tevoren, dan smaakt hij nóg lekkerder. 

Of ga voor deze sinaasappelcake met jeneverfrosting

misérable met sinaasappelcrème

gebak (10 personen)

miserable
6 eieren, gesplitst
175 g suiker
250 g amandelmeel*
250 g poedersuiker + extra, gezeefd
50 g bloem, gezeefd

sinaasappelcrème
2 (bio)perssinaasappels
250 g boter, op kamertemperatuur
2-3 el sinaasappellikeur
ook nodig: spuitzak met glad rond spuitmondstuk met opening 1½-2 cm Ø

Verwarm voor de misérable de oven voor op 180ºC.

Klop in de keukenmachine of met een mixer de eiwitten met ½ tl zout dik lobbig. Voeg 50 g van de suiker toe en klop het eiwit helemaal stijf, tot het eiwit zo stijf is dat je de kom om kunt keren. Meng voor het amandelbiscuit het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel het amandelmengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in de spuitzak.

Leg op een grote bakplaat een vel bakpapier en teken er 2 cirkels op van 18 cm Ø. Spuit het beslag met een hoogte van 1-1½ cm in de cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn en er platte schijven ontstaan. Bak de amandelbiscuit in het midden van de oven in 15 min. lichtbruin en gaar. Laat de biscuitbodems op een rooster afkoelen.

Rasp voor de sinaasappelcrème intussen de schil van 1 sinaasappel af en pers beide sinaasappels uit. Breng in een steelpan 225 ml van het sinaasappelsap met de resterende 125 g suiker tegen de kook aan. Los de suiker op. Voeg de sinaasappelrasp toe aan de siroop, neem van het vuur en laat afkoelen.
Klop met een mixer de eierdooiers in een hittebestendige kom boven een pan heet water (au bain-marie) dik en romig. Voeg al kloppend in een straaltje de siroop toe. Neem de kom van het vuur en klop nog 2 min. tot het mengsel iets is afgekoeld. Klop in een andere kom met de mixer in 10 min. de boter zacht en luchtig. Klop dan eerst de likeur en vervolgens de eierdooiercrème in kleine porties door de boter.

Neem de biscuitcirkels van het bakpapier. Snijd evt. voorzichtig de rand van de cirkels bij. Spuit met behulp van de spuitzak alle sinaasappel-botercrème op een van de bodems. Leg de andere bodem erop en druk licht aan zodat de crème over de hele bodem wordt verdeeld. Strijk de sinaasappel-botercrème aan de zijkant glad. Zet de misérable minimaal 2 uur, maar liever nog een hele nacht in de koelkast om stevig te worden en – heel belangrijk! – op smaak te komen.

Laat de misérable voor serveren op kamertemperatuur komen. Bestrooi de taart met een zeefje dun met poedersuiker. Knip uit stevig papier een sjabloon van een kroon. Houd het sjabloon boven de taart en bestrooi met een tweede dikke laag poedersuiker of oranje suiker, zodat er een duidelijke kroon ontstaat.

* Amandelmeel koop je bij (biologische) supermarkten. Je kunt het ook zelf maken door 250 g blanke amandelen in de keukenmachine fijn te malen.

Bereiden ± 50 min. / oven ± 15-20 min.
p.p. ± 575 kcal / ± 6 g eiwit / ± 37 g eiwit / ± 51 g kh

RECEPT JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING BART STUART 

sinaasappelmisérable-sinaasappeltaart-deliciousmagazine